Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αντιδρούν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για την αξιοποίηση των μέσων της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως οι διασώστες έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από πυροσβέστες ή στρατιώτες.
«Εμείς κάνουμε δύο χρόνια εκπαίδευση και 6 μήνες πρακτική, ενώ ανά διαστήματα συνεχίζουμε την εκπαίδευσή μας πάνω σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που φροντίζουμε έναν τραυματία πριν τον βάλουμε στο ασθενοφόρο, συγκεκριμένος τρόπος που τον τοποθετούμε εντός αυτού, αλλά και συγκεκριμένος τρόπος για την μεταφορά του προκειμένου να μην επιφέρουμε περαιτέρω τραύματα ή να χειροτερέψουμε την κατάστασή του» αναφέρει ο κ. Μαθιόπουλος.
Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο οποίος αφορά μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, περιλαμβάνει 200 στελέχη από τον Στρατό και την Πυροσβεστική που θα αποσπαστούν στο ΕΚΑΒ, σε περίπου 50 περιοχές αλλά και νησιά όπως η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Πάτμος, η Λέρος και η Κως.
Τα άτομα αυτά δεν θα είναι διασώστες, αλλά οδηγοί. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης η λύση αυτή για το ΕΚΑΒ προκρίθηκε «ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες».
«Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διακομιδή ενός πολυτραυματία»
Ο πρόεδρος των εργαζομένων κάνει λόγο μέσω του enikos.gr για υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως κάθε χρόνο οι διακομιδές ξεπερνούν τις 700.000, εκ των οποίων οι 200.000 κρίνονται επείγοντα περιστατικά. «Κατά την μεταφορά τους στα νοσοκομεία, μοναδικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε στη ζωή τον ασθενή και να μην προκαλέσουμε μεγαλύτερη βλάβη σε βάρος του. Παρέχουμε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα επί τόπου, και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας την ασφαλή διακομιδή ενός πολυτραυματία ή ενός ατόμου που έχει τραύματα στην σπονδυλική στήλη. Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν προκληθούν τα χειρότερα; Κινδυνεύουμε να χάσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές, ίσως μας γυρίσει μπούμερανγκ ο σχεδιασμός».
Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ έχει στείλει δύο επιστολές στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και στον πρωθυπουργό, εξηγώντας αναλυτικά τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε περιστατικό ξεχωριστά, αλλά και σε μία διακομιδή ασθενή ή τραυματία στο νοσοκομείο. «Πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ με έμπειρο προσωπικό, καθώς διαθέτουμε εξαιρετικό, και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις. Με την λογική της κυβέρνησης, μπορούμε να πάρουμε και ταξιτζήδες και να τους εκπαιδεύσουμε για λίγες μέρες. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Βάλαμε πλάτη εν μέσω πανδημίας, όπως βάζουμε πλάτη σε διάφορα τροχαία και σοβαρά ατυχήματα, και επιχειρούμε με όσα διαθέτουμε. Είναι κρίμα να καταστραφεί το λειτούργημα του ΕΚΑΒ, επειδή δεν θα έχουμε διασώστες, αλλά οδηγούς. Συνολικά 25 χρόνια στο ΕΚΑΒ, δεν έχω συναντήσει τέτοιες καταστάσεις».
«Πρόχειρη η “συνταγή” κάλυψης αναγκών»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με ανακοίνωσή του εκφράζει και ο ίδιος την διαφωνία του τονίζοντας πως η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Η ίδια πρόχειρη “συνταγή” κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα. Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ».
Όπως λέει, όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς. «Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».
Πηγή: enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου