Το πρώτο παθητικό σχολείο στην Ελλάδα ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα Τρίκαλα. Πρόκειται για το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων που υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων σε χώρο της πρώην ΤΑΞΥΠ. Έναν χώρο που αναβαθμίζεται και με τη δημιουργία του Διαχρονικού μουσείου Τρικάλων και με την ίδρυση Διαδραστικού Μουσείου Τεχνολογίας.
Ο όρος «παθητικό κτήριο» σημαίνει κάτι σαν τον παλιό όρο «βιοκλιματικό». Ουσιαστικά το διδακτήριο θα παίρνει ενέργεια από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά ισχύος 12,6 kWp, επομένως θα είναι ενεργειακά αυτόνομο. Επιπροσθέτως, θα διατηρεί θερμοκρασία ικανοποιητική για τη διδασκαλία, ανεξαρτήτως των εξωτερικών καιρικών συνθηκών.
Η τεχνολογική αυτή πρωτοπορία του Δήμου Τρικκαίων συνίσταται και στο ότι το εν λόγω διδακτήριο είναι το πρώτο που κατασκευάζεται ως «παθητικό», εκ βάθρων. Διαφέρει, δηλαδή, από τις λοιπές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που ήδη υλοποιούνται σε διάφορα σχολικά κτήρια ανά τον Δήμο, στο ότι εξ αρχής το κτίσμα θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες σε ενέργεια από μόνο του.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μάλιστα έδωσε έμφαση στο ότι «το νέο μας νηπιαγωγείο δείχνει το δρόμο για το ποια πρέπει να είναι τα βήματα σε αυτόν τον τομέα προς την αειφόρο ανάπτυξη, ιδίως για την κατασκευή δημόσιων κτηρίων».
Το νέο νηπιαγωγείο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 1.253,44 μ2. με εμβαδό 301,79 τ.μ. Θα περιλαμβάνει 2 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (ενοποίηση αίθουσας διδασκαλίας & χώρου αναμονής), χώρο αναμονής, γραφεία διοίκησης, χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία-κουζίνα αποθήκη, λεβητοστάσιο και χώρους υγιεινής.
Στη μελέτη προβλέπονται όλα, όσα σχετίζονται με τον σκελετό του κτηρίου, τις βαφές, τις τοιχοποιίες, τα κουφώματα, τις στέγες κ.λπ. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στη χρήση του κτηρίου από νήπια, είναι και το ότι τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι έγχρωμα αλουμινίου, με διπλούς θερμομονωτικούς – ηχομονωτικούς ανακλαστικούς υαλοπίνακες, με αντιβανδαλιστική προστασία και με σήτες αερισμού. Προβλέφθηκαν, επίσης, όλα τα σχετικά με τις υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, κεντρική θέρμανση κ.α.).
Με το νέο διδακτήριο λύνεται το χρόνιο πρόβλημα με τη στέγαση νηπιαγωγείου στην περιοχή (μέχρι τώρα μισθώνεται κτήριο).
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 695.000€ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου