ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Η Γ. Γρ. του Επιμελητηρίου Λάρισας, Καλλιόπη Τζηκα, για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας


Ημέρα γυναικείας επιχειρηματικότητας

Κάθε φορά που γιορτάζουμε μία Παγκόσμια Ημέρα, ουσιαστικά μας δίνεται μία αφορμή, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τις αξίες που επιθυμούμε, γύρω από ένα ζήτημα, αλλά και τα προβλήματα που το συνοδεύουν και χρήζουν αντιμετώπισης. Κάπως έτσι σκέφτηκε και η Αμερικανίδα συγγραφέας και επιχειρηματίας Γουέντι Ντάιμοντ, όταν το 2014 προώθησε την πρωτοβουλία για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, στις 19 Νοεμβρίου, με τη συνδρομή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πολυεθνικών εταιρειών.

Στόχος της ήταν να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κίνημα, που θα υποστηρίζει τις γυναίκες επιχειρηματίες, με τη συμβολή ενός δικτύου διεθνώς καταξιωμένων γυναικών. Η αρχική ιδέα ήταν , οι γυναίκες αυτές να λειτουργούν ως πρέσβειρες για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως. Απώτερος σκοπός του δικτύου είναι, η αξιοποίηση των ταλέντων των γυναικών και η ενίσχυση της συνεισφοράς τους στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην οικονομία και την κοινωνία, πεδία στα οποία οι δεξιότητες των γυναικών, παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες.

Για εμάς στο Επιμελητήριο Λάρισας και στο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), η ημέρα αυτή είναι μία σημαντική ευκαιρία να τονίζουμε, να αναδεικνύουμε και να προωθούμε, τα επιτεύγματα των γυναικών, δίνοντας έτσι δύναμη σε ακόμη περισσότερες γυναίκες, να τολμήσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Είναι επίσης μία ευκαιρία να επισημάνουμε, σε όλους τους τόνους ότι, υπάρχουν φορείς, όπως τα Επιμελητήρια και το ΕΕΔΕΓΕ, που θα συνεχίσουν να λύνουν προβλήματα, να στηρίζουν και να βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες που παίρνουν την απόφαση να επιχειρήσουν. Αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις και διεκδικώντας τη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων, για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον εργασιακό στίβο. 


Η αλήθεια είναι πως όσο περνούν τα χρόνια, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, συνδέεται ολοένα και περισσότερο με την εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, απέχουμε ακόμη πολύ από την εξάλειψη των ανισοτήτων και την άρση των εμποδίων που κάνουν τις γυναίκες διστακτικές, στο να επιχειρήσουν, όπως λ.χ. η δυσκολία εξασφάλισης επενδυτικών κεφαλαίων, ή τις αναγκάζουν να επιλέξουν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μεταξύ καριέρας και οικογένειας. 

Το Επιμελητήριο Λάρισας, στηρίζει έμπρακτα την γυναίκα επιχειρηματία, μέσα από δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης υποστήριξης και παρότρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και αυτών που σκέφτονται να μπουν στο επιχειρείν, ωστόσο διστάζουν.

Ένα από τα βασικά μας αιτήματα προς την κυβέρνηση, ως  Επιμελητήριο και ως ΕΕΔΕΓΕ, είναι η στήριξη της μητρότητας των επιχειρηματιών κατά τις ευαίσθητες περιόδους κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνων , κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντική στήριξη αλλά και κίνητρο για το γυναικείο δυναμικό της χώρας και της οικονομίας μας γενικότερα.

Η ίδρυση της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο Επιμελητήριο Λάρισας, η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Λάρισα και γενικότερα όλες οι δράσεις του Επιμελητηρίου και του ΕΕΔΕΓΕ, έδωσαν το έναυσμα μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης στο γυναικείο επιχειρείν στην πόλη μας και όχι μόνο και συνεχίζουμε με όραμα, αισιοδοξία και προσήλωση στον στόχο.

Το ΕΕΔΕΓΕ είναι ο θεσμοθετημένος φορέας γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς αποτελείται από τις εκλεγμένες συμβούλους των Επιμελητηρίων της χώρας κι εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες επιχειρηματίες και ελεύθερες επαγγελματίες. Η δράση μας είναι αδιάκοπη. Συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στηρίζουμε τις Επιτροπές γυναικείας επιχειρηματικότητας στα Επιμελητήρια της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση όλων των γυναικών επιχειρηματιών.

Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 5.320 νέων ανέργων γυναικών, με στόχο τη διευκόλυνση της εισόδου τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως πράσινη ενέργεια, data analytics, νέες τεχνολογίες και επενδυτικές υπηρεσίες, καθώς και πρακτική σε επιχειρήσεις.

Εστιάζουμε ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες, διότι πιστεύουμε ότι η νέα εποχή που καθορίζεται από την ψηφιακή επανάσταση μπορεί να αποδειχθεί τεράστια ευκαιρία. Αρκεί να καταφέρουμε να αυξήσουμε το ποσοστό των γυναικών που στρέφονται σε σπουδές θετικών επιστημών και STEM και παράλληλα να βοηθήσουμε τις γυναίκες επιχειρηματίες, μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και να δώσουμε τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης.

Σημαντικό επίσης επίτευγμα του ΕΕΔΕΓΕ, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποτελεί η ψήφιση νόμου στην Βουλή των Ελλήνων, για την συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιριών, με ποσόστωση κατά 25%.

Να τονίσω ότι, οι στατιστικές έχουν δείξει ότι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται γυναίκες ως ανώτατα στελέχη, παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, τόσο σε επίπεδο δεικτών κερδοφορίας, όσο και αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων. Στην Αμερική το 40% των εταιρειών διευθύνονται από γυναίκες με μεγάλη επιτυχία όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στο 1o Διεθνές Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας της Λάρισας η Carla Grant Pickens, η παγκόσμια Αντιπρόεδρος Ανθρώπινων Πόρων της ΙΒΜ. Αντίστοιχα στην Ελλάδα βρισκόμαστε  στο 25%, ωστόσο όλοι οι αρμόδιοι φορείς στοχεύουμε στην αύξηση αυτού του ποσοστού προς όφελος της οικονομίας του κράτους αλλά και του κοινωνικού ιστού. 

Το θετικό μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι ότι καθημερινά έρχομαι αντιμέτωπη και μαθαίνω για ιστορίες επιτυχίας γυναικών επιχειρηματιών, που σημαίνει ότι η Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αποκτά ακόμη πιο σημαντικό νόημα, καθώς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ιστορίες αυτές που έχουν τη δυναμική να εμπνεύσουν τις γυναίκες,  που θέλουν να πρωτοπορήσουν, να καινοτομήσουν ή απλώς να υλοποιήσουν μία επιχειρηματική ιδέα, βάζοντας ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Το μυστικό είναι να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, διότι όπως πολύ σοφά είπε ο Napoleon Hill (Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας), «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να πετύχει σε ένα είδος δουλειάς που δεν του αρέσει». 


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια