«Διπλή ενίσχυση» στα νοικοκυριά με φυσικό αέριο. Επιδότηση στους λογαριασμούς ανάλογη με εκείνη στο ηλεκτρικό ρεύμα προβλέπει σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή, την ώρα που και το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί κανονικά.
Η νέα επιδότηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.
Πάντως, βάσει των σχετικών εξαγγελιών η επιδότηση στο ρεύμα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά και περιορίζεται μόνο στο ύψος της κατανάλωσης, δηλαδή χρηματοδοτείται ένα συγκεκριμένο «κομμάτι» της κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού.
«Μοντέλο» που πιθανόν θα υιοθετηθεί και στο φυσικό αέριο, αν και στην τροπολογία γίνεται λόγος για έκδοση απόφασης που θα καθορίζει «οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».
Τι λέει η τροπολογία για τα κριτήρια επιδότησης του φυσικού αερίου
Συγκεκριμένα, η τροπολογία περιγράφει την διαδικασία της έκπτωσης βάσει της οποίας προβλέπεται «η καταβολή από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (καταναλωτές χαμηλής τάσης) ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Περαιτέρω, από τον προαναφερόμενο ειδικό λογαριασμό, μπορεί να παρέχεται επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου».
Η εν λόγω επιδότηση όμως όπως όλα δείχνουν θα γίνει με βάση κάποια κριτήρια: Άλλωστε, όπως αναφέρει η τροπολογία «Με Κ.Υ.Α. καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ή ανά θερμική μεγαβατώρα (MWhth), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης και κάθε άλλο συναφές θέμα».
Πόση θα είναι η επιδότηση
Ανάλογη επιδότηση έχει προβλεφθεί και για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και βάσει των σχετικών εξαγγελιών αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως παρόχου και εισοδήματος με μοναδικό κριτήριο την κατανάλωση: Συγκεκριμένα προβλέπεται επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και υιοθετείται για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που υπολογίζεται πως καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως τα χρήματα θα αποδοθούν στους παρόχους και κατόπιν θα εμφανίζονται οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.
Βάσει των σχεδιασμών το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.
Διπλή» ενίσχυση και μέσω αυξημένου επιδόματος θέρμανσης
Πάντως, η επιδότηση των λογαριασμών δεν θα είναι η μοναδική ενίσχυση που θα λάβουν νοικοκυριά με κατανάλωση φυσικού αερίου: Τα πλέον οικονομικά αδύναμα θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν και το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, το επίδομα υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 20%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το κατώτατο επίδομα θέρμανσης τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα διαμορφωθεί στα 96 ευρώ και το ανώτατο στα 780.
Τα τελικά ποσά του επιδόματος, πάντως, καθορίζονται από έναν μαθηματικό τύπο και μέσα από μια λίστα 14.000 οικισμών ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για μέθοδο η οποία υιοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.
Πώς λειτούργησε όμως πέρυσι το σύστημα που εφαρμόστηκε για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης; Βάση υπολογισμού για το επίδομα ήταν τα 220 ευρώ. Αυτό το ποσό πολλαπλασιαζόταν με έναν ειδικό συντελεστή που είχε υιοθετηθεί για κάθε οικισμό σε ολόκληρη την χώρα.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του τι ποσό έβγαζε αυτός ο υπολογισμός, το επίδομα θέρμανσης που έβλεπε τελικά ο δικαιούχος στον τραπεζικό του λογαριασμό δεν έπεφτε κάτω από τα 80 ευρώ. Τα ποσά που προέκυπταν, μέσα από αυτούς τους υπολογισμούς, προσαυξάνονταν κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας: Εντούτοις, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης -σε καμία περίπτωση- δεν ξεπερνούσε τα 650 ευρώ.
Πηγη: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου