Η τυρόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά μας. Ποιος δεν έχει λατρέψει την τυρόπιτα της γιαγιάς ή της πεθεράς, φτιαγμένη με άπειρους συνδυασμούς ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά. Να μια εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε τυρόπιτα με τέσσερα τυριά: φέτα, μυζήθρα, κασέρι και κεφαλογραβιέρα.
Υλικά:
- 450 γρ. πακέτο φύλλο κρούστας
- 500 γρ. γάλα φρέσκο
- 6 αυγά
- 1 κιλό τριμμένη μυζήθρα
- 400 γρ. τριμμένη φέτα
- 500 γρ. τριμμένο κασέρι
- 500 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- πιπέρι
- λιγο μοσxοκαρυδο
- λίγο βούτυρο λιωμένο στα μικροκύματα ή ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
- Ανακατεύω σε ένα μεγάλο μπωλ ολα τα τυριά και προσθέτω το πιπέρι και λιγο μοσxοκάρυδο.
- Βουτυρώνω ένα ταψί ή πυρέξ και βαζω δύο βουτυρωμένα φύλλα ζύμης.
- Ρίχνω γέμιση και εναλλάξ βουτυρωμένα φύλλα ζύμης. Δεν με πειράζει αν το φύλλο είναι τσαλακωμενο.
- Συνεχίζω έτσι, δηλαδή γεμίζω και απλώνω τα φύλλα μεχρι να τελειώσει η γέμιση.
- Όταν τελειώσει η γέμιση της τυρόπιτας, την σκεπάζω με 2 φύλλα βουτυρωμένα και κλείνω τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί μου.
- Χαράζω με ένα μαχαίρι την τυρόπιτά μου.
- Χτυπάω τα έξι αυγά με το γάλα και περιχύνω το μείγμα τους στο ταψί.
- Ραντιζω με λιγο νερο και ψήνω την τυρόπιτα για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει καλά.
- Βάζω το φούρνο να δουλεύει με αντιστάσεις πάνω – κάτω και το ταψί στην τελευταία σχαρα
- Σερβίρω την τυρόπιτα ζεστή αλλά τρώγεται άνετα και κρύα.
Tips:
- Αν ανοίξατε φύλλο στο χερι, αφήστε το λίγο να στεγνώσει. Έτσι η πίτα θα γίνει πιο τραγανή.
Καλή σας όρεξη...ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου