ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Στέλλα Μπίζιου: "Επενδύουμε στην παιδεία, επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας"


«Το νομοσχέδιο αυτό είναι η υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης για ένα δημόσιο σχολείο σύγχρονο και ευέλικτο με δασκάλους και μαθητές πρωταγωνιστές των εξελίξεων και όχι θεατές. Οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα εξασφαλίζει στα παιδιά μας όλα τα απαραίτητα εφόδια για το παρόν, αλλά και το μέλλον τους, προσφέροντάς τους γνώση και δεξιότητες ώστε να προετοιμασθούν καλύτερα για το αύριο της ζωής τους. Σε αυτό θα συμβάλει και η απελευθέρωση των εκπαιδευτικών μας σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε χθες με στόχο την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.

«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να κάνει πράξη μια προεκλογική μας δέσμευση για σύγχρονη εκπαίδευση με κέντρο της τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό και κινείται σε τρεις άξονες: Πρώτον, θεσπίζεται μηχανισμός αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών, ως μέσο για την ενδυνάμωσή τους, δεύτερον, ενισχύεται η αυτονομία των σχολικών μονάδων και τρίτον, ενισχύονται οι δομές εκπαίδευσης για την αποτελεσματική παιδαγωγική υποστήριξη του σχολείου με κύριο στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών», σημείωσε η κα Μπίζιου.

«Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες παραχωρεί σημαντικό μέρος του σχεδιασμού και των αποφάσεων στις ίδιες τις σχολικές μονάδες και δίνει ελευθερία κινήσεων στους εκπαιδευτικούς. Καθιερώνονται:

Ελεύθερη επιλογή βιβλίου. Ο θεσμός του «πολλαπλού βιβλίου» δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν και να προσαρμόσουν τη διδασκαλία στις ανάγκες των μαθητών επιλέγοντας μέσα από μια σειρά εγκεκριμένων βιβλίων, το βιβλίο από το οποίο θα διδάσκουν. Η ελευθερία στην επιλογή του βιβλίου σε συνδυασμό με την καθιέρωση του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, διευκολύνει την πρόσβαση σε περισσότερες πηγές και απομακρύνει τον μαθητή από την αποστήθιση, ενώ ενισχύει και καλλιεργεί την κριτική σκέψη.

Ελευθερία ως προς τις δοκιμασίες αξιολόγησης των μαθητών. Ο αριθμός των διαγωνισμάτων και ο χρόνος αυτών θα αποφασίζεται από τους εκπαιδευτικούς που είναι οι άμεσοι γνώστες των αναγκών της τάξης τους.

Αποκέντρωση της διαδικασίας έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης, δυνατότητα συγκρότησης εκπαιδευτικών ομίλων, μηνιαίες παιδαγωγικές συναντήσεις, ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή.

Θεσπίζονται υποστηρικτικά στον Διευθυντή και στο Σχολείο όργανα, όπως: οι Υποδιευθυντές, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές, οι Μέντορες και οι Υπεύθυνοι Διασύνδεσης με τη Μαθητεία.

Εισάγεται η ελληνική PISA. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αξιολογεί το εύρος των γνώσεων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης. Κάθε σχολικό έτος θα διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο, εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές της Γ’ τάξης των γυμνασίων σε θέματα γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Στόχος του προγράμματος δεν είναι η αξιολόγηση των μαθητών – εξάλλου τα αποτελέσματα είναι ανώνυμα - αλλά η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Πρόκειται για ένα εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας και ελέγχου της ποιότητας της παιδείας μας», τόνισε η Λαρισαία βουλευτής.

«Η μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είναι απλώς το θεμέλιο της παιδείας, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται μια ολόκληρη κοινωνία με πολίτες που διαθέτουν γνώση και κρίση, καλλιέργεια και υπευθυνότητα. Είναι ο μοχλός εξέλιξης και προόδου για μια ευημερούσα κοινωνία. Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος ενός πλέγματος νομοσχεδίων που αποτυπώνουν το όραμα και τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για αναμόρφωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα, μιας εκπαίδευσης με επίκεντρο τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό. Δεν μένουμε όμως στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις αλλά εμπλουτίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης. Πέρυσι υλοποιήσαμε 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή, ενώ φέτος προχωρούμε σε 11.700 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια», σημείωσε η κα Μπίζιου.

«Η εκπαιδευτική μας πολιτική αντανακλά το όραμα της κυβέρνησής μας για μια κοινωνία με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την συνεργασία, την δημιουργία, την καινοτομία και την δικαιοσύνη. Θέλουμε το σχολείο να είναι χώρος μάθησης, προσωπικής ανάπτυξης και διάπλασης πολιτών ικανών να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να διεκδικούν το μέλλον που ονειρεύονται. Επενδύουμε στην παιδεία, επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας», κατέληξε η Λαρισαία βουλευτής.


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια