Προς το τέλος του βρίσκεται η συγκομιδή καρπουζιού στην χώρα μας με κοπές από την περιοχή της Λάρισας και Πιερίας.
Υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Στην εγχώρια αγορά όμως η ζήτηση είναι υποτονική λόγω έλλειψης τουριστών.
Οι εξαγωγές συνεχίζονται αλλά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά της ΕΕ από τα καρπούζια των τρίτων χωρών (Μαρόκο κ.α.) που έχουν πολύ χαμηλές τιμές.
Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «βρισκόμαστε προς το τέλος της εξαγωγικής περιόδου. Το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει η ζήτηση για καρπούζια στο εξωτερικό. Πέρσι είχαμε ρεκόρ εξαγωγών όσον αφορά τις ποσότητες αλλά μείωση της μεσοσταθμικής τιμής παραγωγού.
Φέτος εκτιμάται ότι η μεσοσταθμική τιμή θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Την φετινή περίοδο υπήρξε πρόβλημα στις εξαγωγές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Επίσης φέτος η Ουγγαρία βγήκε κατά μια εβδομάδα νωρίτερα με αποτέλεσμα να χάσουμε πιο γρήγορα κάποιες αγορές. Ακόμη μεγάλος ανταγωνισμός υπάρχει από τα καρπούζια που εισάγονται από τρίτες χώρες με πολύ χαμηλό κόστος και τιμή».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της ΠΕΝΑ και καρπουζοπαραγωγός, «στην περιοχή των Φαρσάλων ιδρύσαμε μια Ομάδα Παραγωγών που καλλιεργεί 150 στρέμματα με καρπούζι. Η μέση τιμή παραγωγού φέτος κυμάνθηκε στα 8 έως 10 λεπτά το κιλό.
Αυτή την εποχή έχουμε μια καλή ζήτηση για εξαγωγές, που κάνουμε κυρίως προς Τσεχία, Σλοβακία και Γερμανία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ανέβασε και τη ζήτηση με αποτέλεσμα να έχουμε μια μικρή αύξηση των τιμών, που παραμένει όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Στο Μακρυχώρι Τεμπών οι παραγωγοί καλλιεργούν συνολικά περί τις 3.000 στρέμματα με καρπούζια. Τα καρπούζια της περιοχής εφοδιάζουν την τοπική αγορά, της Θεσσαλονίκης αλλά και εξάγονται σε Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.
Ο κ. Γεώργιος Τσιούτρας, καρπουζοπαραγωγός από το Μακρυχώρι, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής καρπουζιών.
Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση μια εβδομάδα που είχαμε άνοδο. Αρχές Ιουνίου που βγήκαν τα καρπούζια της περιοχής η τιμή κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα από 15 έως 17 λεπτά το κιλό. Αμέσως μετά η τιμή έπεσε στα 8 έως 10 λεπτά.
Στα τέλη Ιουνίου είχαμε μια άνοδο στην τιμή στα 18 λεπτά το κιλό, η οποία κράτησε μόλις μια εβδομάδα. Στη συνέχεια είχαμε μια πτώση που φτάνει μέχρι σήμερα με τιμές στα 6 - 10 λεπτά το κιλό.
Μια τιμή παραγωγού που καλύπτει τα έξοδα καλλιέργειας και αφήνει εισόδημα είναι στα 20 λεπτά που φέτος δεν καταφέραμε να πιάσουμε. Επίσης ακόμη περιμένουμε την κορονοενίσχυση για το υπαίθριο καρπούζι της περσινής χρονιάς».
Με πολύ υποτονική ζήτηση συνεχίζεται η συγκομιδή καρπουζιών στην Πιερία.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας, Διονύσης Φόλιος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε πιο όψιμη περιοχή και ακόμη συγκομίζουμε καρπούζια. Αρχικά οι τιμές παραγωγού ήταν σε καλά επίπεδα από 18 έως 20 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή όμως δεν υπάρχει καθόλου εμπορικό ενδιαφέρον και δεν έχουμε τιμές».
Πηγη: agrotypos.gr
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου