“Εκπαίδευση στην Ενεργό Πολιτειότητα για Υγιείς και Βιώσιμες Κοινότητες”
Διαδικτυακό Εργαστήρι
Με μεγάλη επιτυχία, με την παρουσία του παγκόσμιου συντονιστή της UNESCO Raúl Valdes Cotera και με τη συμμετοχή 120 εκπροσώπων πόλεων, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO, υλοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2021 διεθνές διαδικτυακό εργαστήριο με τίτλο «Εκπαίδευση στην Ενεργό Πολιτειότητα για Υγιείς και Βιώσιμες Κοινότητες». Το διαδικτυακό εργαστήρι διοργανώθηκε από τη Λάρισα σε συνεργασία με τις πόλεις Yeonsu-gu (Δημοκρατία Κορέας), Tongyeong (Δημοκρατία Κορέας) Gdynia (Πολωνία), και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO (UIL).
Το εργαστήρι αποτελεί μέρος των εργασιών του θεματικού πεδίου (Cluster) «Εκπαίδευση στην Ενεργό Πολιτειότητα – Citizenship Education» το οποίο συντονίζουν για δύο χρόνια η πόλη της Λάρισας και η πόλη Yeonsu-gu και στο οποίο συμμετέχουν 58 πόλεις του παγκόσμιου δικτύου Learning Cities της UNESCO.Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πόλεις του παγκόσμιου δικτύου της UNESCO παρουσίασαν καλές πρακτικές των πόλεων τους και συζήτησαν πιθανές ευκαιρίες και εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμβάλλουν στη δημιουργία Υγιών και Βιώσιμων κοινοτήτων σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης με σημαντικές προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλές πρακτικές της πόλης μας παρουσιάστηκαν από τον Δρ Δημήτρη Δημητριάδη, συντονιστή του Πανεπιστημίου των Πολιτών στη θεματική “Πρόληψη και Αγωγή Υγείας”.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι “Υγιείς Πόλεις” θα είναι το κύριο θέμα του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO, που θα πραγματοποιηθεί στην Νότια Κορέα το Φθινόπωρο του 2021, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της υγείας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ότι αφορά τη σχέση ανάμεσα στο υγιές αστικό περιβάλλον και την ευεξία.Στο κλείσιμο της εκδήλωσης που έγινε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, κο Δημήτρη Δεληγιάννη υπογραμμίστηκε:
“Μία πόλη που επιλέγει να γίνει “Πόλη που Μαθαίνει” είναι φανερό ότι εμπλέκεται σε μία πορεία αλλαγής. Ο αγώνας για μια δημοκρατική κοινωνία, με πολίτες ελεύθερους, σε καιρούς δύσκολους, είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Στην Ελλάδα για πάνω από μια δεκαετία μιλάμε για κρίσεις. Και στις μέρες κάθε κρίσης αναγκαστήκαμε να μάθουμε πολλά, σε πολύ σύντομο χρόνο. Στη διάρκεια της πανδημίας χρειαστήκαμε την κοινωνική απόσταση, μιλήσαμε για την υγιεινή. Είδαμε τον ηρωισμό των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στα δημόσια νοσοκομεία μας, την ανταπόκριση των εθελοντών. Μικρές ιστορίες της νέας καθημερινότητάς μας ανέδειξαν πόσοι άνθρωποι χρειάστηκε να συνεργαστούν μαζί, με αλληλεγγύη, για να προστατέψουν την υγεία και τις ζωές μας. Και μαζί μ’ αυτά, την αξία της επιστημονικής γνώσης, τη σημασία της οικογένειας, την αξία του να φροντίζεις και να αγκαλιάζεις ανθρώπους, τα παιδιά σου. Ως όρο επιβίωσης πια, χρειαζόμαστε πόλεις που μαθαίνουν, πόλεις βιώσιμες, υγιείς και ανθεκτικές στις κρίσεις. Και είναι πολλά αυτά που έχουν ακόμα να γίνουν… “
Από την πόλη μας συμμετείχαν ακόμη στο εργαστήρι ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σωτήρης Βούλγαρης, η Διευθύντρια Παιδικών Σταθμών Σταυρούλα Μπαξεβάνου και τα στελέχη του Τμήματος Διά Βίου Μάθησης του Δήμου μας Νίκη Τσιούγκου και Βίκυ Γκούθα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου