ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Πως να μιλήσω στο παιδί μου για την σεξουαλικη παρενοχληση; Πόσο επικοινωνώ τελικά με το παιδί μου;



Η σεξουαλικη παρενοχληση, ένα πρόβλημα που δυστυχώς ακμάζει επιτρεπόμενο από εμάς τους ίδιους. Ίσως γιατί περιλαμβάνει ανθρώπους με οικονομική δύναμη και συγκαλυπτεται, ίσως γιατί αυτός που πράττει είναι καλητεχνης στο είδος του, ίσως γιατί δεν ενημερώσαμε τα παιδιά μας. 

Αναντιρρητα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που βοηθούν στο μεγάλο αυτό θέμα, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από παντού. Η σεξουαλικη παρενοχληση δεν είναι μόνο σωματική αλλά και λεκτική, έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, δημιουργώντας επιθετικό περιβάλλον μέσα από την ταπείνωση και τον εξευτελισμό του ανθρώπου. Λόγια και πράξεις που ένα παιδί δεν μπορεί μόνο του να κατανοήσει. Ο ρόλος του γονέα - τροφου είναι να προστατέψει και να μάθει στο παιδί να προστατευεται. 

Δεν παίζει κανένα ρόλο εάν ζεις σε μεγάλη ή μικρή κοινωνία, όπως επίσης δεν παίζει ρόλο εάν ξέρουμε πολύ καιρό κάποιον για να του εμπιστευτουμε το παιδί μας.

Αρχικά μαθαίνω στο παιδί τα όρια που πρέπει να υπάρχουν με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε στο παιδί <<Γιωργάκη δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν να μας αγγίζει σε αυτά τα σημεία >>

Όπως επίσης δεν κάνουμε αστεία και πότε με το μόριο του παιδιού δίνοντας του υποκοριστικα ή να το αγγίζουμε για να το κάνουμε να γελάει. Μπορεί εννοείται να έχουμε καλές προθέσεις και να θέλουμε να παίξουμε, αλλά με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε στο παιδί την αίσθηση της συνήθειας και επειδή το παιδί θυμάται την στιγμή με γέλιο να το αφήσει να συμβεί από τον οποιονδήποτε. 

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν θύματα σεξουαλικης παρενόχλησης στα πιο συνηθισμένα μέρη όπως : στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στις αθλιτικες δραστηριότητες στο φιλικό περιβάλλον ακόμα και στο οικογενειακό, δεν αποκλείουμε τίποτα!

Προστατεύω το παιδί μου χωρίς να φτάσω στο άλλο άκρο της υπερπροστατευτικοτητας, διότι μπορεί να πετύχω το αντίθετο.

Απενοχοποιουμαι, και μιλω στο παιδί για το σεξ από μικρή ηλικία. Τα παιδιά καταλαβαίνουν την σεξουαλικοτητα από τα δώδεκα έτη. Με αυτό τον τρόπο, όταν το παιδί δεχτεί σεξουαλικη παρενοχληση, όχι μόνο θα το πει αλλά θα έχει μειωμένη και την αίσθηση της ντροπής και της ενοχής.

Ελέγχω της κινήσεις του παιδιού στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα σοσιαλ χωρίς να το παρακολουθώ, γιατί εκεί μπορεί οποιοσδήποτε να παρουσιαστεί με ρόλους και να το παρασύρει.

Μεγαλώνοντας το παιδί πρέπει να ξέρει!!!

Μιλάμε στα παιδιά μας για το φοβερό αυτό πρόβλημα. Πρέπει να ξέρουν να το αντιμετωπίσουν άμεσα, ακόμα και εάν συμβεί στην ενήλικη ζωή τους.

Με την σωστή πληροφόρηση στα παιδιά μας σταματάμε να δίνουμε τροφή στην διαστροφή της σεξουαλικης παρενόχλησης.


*Γράφει η
Μαρία Τσακνη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


ΧΕΛΛΑΔΑ



Όλα τα νεότερα από την Showbiz στο www.GossipLIVE.eu


Εκρηκτική Ενημέρωση από την Ελλάδα και τον Κόσμο από την www.PressBOMB.gr

« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια