Υλικά:
- 1.300 - 1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
- 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 850 γρ. γάλα φρέσκο
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- ελαιόλαδο για να αλείψουμε το σκεύος
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος, σε όσο το δυνατόν λεπτότερες φέτες.
- Ιδανικά, τις κόβουμε σαν τσιπς, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε το ειδικό εργαλείο κοπής που λέγεται μαντολίνο.
- Λαδώνουμε ένα πυρέξ, μεγέθους περίπου 35x30 εκ., ή 8 ατομικά πυρίμαχα μπολ, στρώνουμε φετούλες πατάτες, τη μία δίπλα στην άλλη, με την ίδια φορά, φροντίζοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους και καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του σκεύους.
- Συνεχίζουμε απλώνοντας μια δεύτερη στρώση από πατάτες, αλλά αυτήν τη φορά τις βάζουμε σε αντίθετη φορά από τις προηγούμενες.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το γάλα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και την παρμεζάνα.
- Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα και τις ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
- Ανασηκώνουμε λίγο μία πατάτα για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά και, αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
Καλή σας όρεξη...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου