Στις 16 & 17 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η 3η συνάντηση ελέγχου της πορείας του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 19 συνδικαιούχων του έργου, καθώς και μέλη της εξωτερικής ομάδας παρακολούθησης. Το έργο «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή κατά τον τρέχοντα 1ο κύκλο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (2016-2025), αλλά και να προετοιμάσει τη μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή (2026+).
Συντονιστής του έργου LIFE-IP AdaptInGR είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συμμετέχουν και οι ακόλουθοι φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.
Την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εταίρων με τον υπεύθυνο παρακολούθησης της οικονομικής διαχείρισης, κ. Jan Vancura και συζητήθηκαν γενικότερες κατευθύνσεις αναφορικά με το οικονομικό αντικείμενο του έργου. Τη δεύτερη μέρα της διαδικτυακής συνάντησης, στο πλαίσιο του τεχνικού ελέγχου του έργου, συζητήθηκε η πρόοδος των δράσεων του έργου LIFE-IP AdaptInGR, η εξέλιξη και οι ενέργειες τροποποίησης / επικαιροποίησης των παραδοτέων, καθώς και οι επιπτώσεις του COVID-19 στο χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό του έργου.
Σημαντικό στοιχείο του έργου αποτελεί η υλοποίηση πιλοτικών δράσεων στις 3 Περιφέρειες και τους 5 Δήμους που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα και αφορούν τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους πλημμύρας, έργα προστασίας σε παράκτιες ζώνες και παρακολούθηση της διάβρωσης ακτών, πρόληψη δασικών πυρκαγιών, διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο και σχεδιασμό αστικών αναπλάσεων. Η πιλοτική δράση του Δήμου Λαρισαίων προσανατολίζεται στην περιβαλλοντική ανάπλαση των σχολικών αυλών του συγκροτήματος 4ο Γυμνάσιο – 4ο Λύκειο – 2ο Δημοτικό σύμφωνα με τις αρχές της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να αποτελέσει εργαλείο ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και δυνατότητα μεταφοράς παραδείγματος σε παρόμοιους χώρους, τόσο στη Λάρισα όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου