Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για πιο σκληρά lockdown σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν όλα τα σενάρια και δεν αποκλείεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις ακόμη και για την περίοδο των γιορτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο απέκλεισε την πιθανότητα χαλάρωσης των περιορισμών έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά προειδοποίησε για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. "Είμαστε μακριά από τις 7 Ιανουαρίου. Έχουμε ικανό χρονικό διάστημα μπροστά μας. Η πορεία, όπως εξελίσσεται, είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έστω κι αν είναι πιο αργή. Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη διαταραχθεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε τότε δεν θα υπάρχει λόγος παράτασης των περιοριστικών μέτρων Δεν υπάρχει, όμως, καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήρουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε" τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο "Παραπολιτικά".
"Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα - και πλέον είναι μεγάλο- εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown, ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα κορωνοϊού όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπούν σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας" πρόσθεσε.
Η ανησυχία για την Κοζάνη
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την Κοζάνη, όπου την Τρίτη καταγράφηκαν 69 κρούσματα. Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση αλλά και να συζητήσουν τρόπους καλύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δύο τοπικές κοινότητες (Λυγερή Κοζάνης και Φούφα Εορδαίας) καταγράφουν σημαντικό πρόβλημα διασποράς αφού νοσούν ή έχουν συμπτώματα περίπου 30 άτομα.
Τον προβληματισμό τους για την Κοζάνη εξέφρασαν και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην καθημερινή ανάλυσή τους για τα κρούσματα που δημοσιεύει το enikos.gr . "Συνεχίζεται η ανησυχία λόγω της ασταθούς πορείας στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στην Ημαθία με 49 κρούσματα την Τρίτη, στην Πέλλα με 19 κρούσματα , στη Φλώρινα με 10 κρούσματα, και ιδιαίτερα στην Πιερία με 44 κρούσματα και στις Σέρρες με 30 κρούσματα. Έντονα ανοδική σε σχέση με τη Δευτέρα (27 κρούσματα) είναι η πορεία της διασποράς στην Κοζάνη με 69 κρούσματα την Τρίτη , η οποία δεν φαίνεται να έχει μπει σε διαδικασία αποκλιμάκωσης. Σε όλες αυτές τις πόλεις προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός αποκλιμάκωσης, που μπορεί να αποδοθεί στο ότι τα μέτρα εφαρμόζονται πλημμελώς από κάποιες μικρές ομάδες του πληθυσμού, που όμως λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των περιοχών, η επίδραση τους είναι καθοριστική στην ανάσχεση της πτωτικής πορείας. Αντίθετα, η Δράμα με 14 κρούσματα, τα Γρεβενά με 8 κρούσματα, και η Καστοριά με 4 κρούσματα παρουσιάζουν συνολικά πτωτική πορεία της διασποράς αλλά με μικρή κλίση" γράφουν.
Μάλιστα προτείνουν να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. "Παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ενώ παραμένουν περιοχές που η κατάσταση δεν εμφανίζει σταθερά σημάδια πτωτικής πορείας. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που συνολικά στη χώρα φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου" αναφέρουν.
Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη
Αυστηρό μήνυμα Χρυσοχοΐδη για τη Δυτική Αττική: Αν χρειαστεί θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Αμέσως μετά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».
Διαδοχικές συσκέψεις με αρμόδιους τοπικούς φορείς για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και την τήρηση των μέτρων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα έχει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μεταβαίνει γι' αυτό το λόγο αύριο, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.Επιπλέον, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας των 192 στελεχών για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, εκ των οποίων 30 στελέχη τοποθετούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει την ευκαιρία να επιβλέψει από κοντά τις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
[ads-post]
Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων θα έχει τις εξής συναντήσεις:
16.30: Σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.
18.00: Συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγου Γεώργιου Δούβαλη, του Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγου Σπυρίδωνα Βαρσάμη, καθώς και στελεχών του Δήμου.
19.30: Σύσκεψη στο Δημαρχείο Πανοράματος με το Προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη (Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη), τον Αντιπρόεδρο Σίμο Δανιηλίδη (Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών) και τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Γάκη (Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης), με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου.
21.00: Σύσκεψη με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο Δημήτριο Κοντογιάννη και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Νικόλαο Αθάνατο, με συμμετοχή όλων των Διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σταθμών και Κλιμακίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Πηγη: enikos.gr
SHARE
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου