ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Διεθνές συνέδριο για την “Εκπαίδευση ενεργών πολιτών” από Λάρισα, Κορέα και με την στήριξη της UNESCO


  • Διοργανώνεται στις 12 και 13 Νοεμβρίου και αποτελεί βήμα εξωστρέφειας

  • Απ. Καλογιάννης: Εμπρακτη και διεθνής αναγνώριση της προσπάθειας των φορέων της  Λάρισας» 

Διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ενισχύοντας την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο» συνδιοργανώνεται στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020, από τη Λάρισα και την πόλη Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας, που είναι οι συντονίστριες πόλεις της θεματικής ομάδας «εκπαίδευση και ενεργό πολιτειότητα» του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO και υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο για τη Δια Βίου Μάθηση της UNESCO (UIL). Το συνέδριο τελείται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.


Είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη συνδιοργανώνει  διεθνές συνέδριο της UNESCO. Στοιχείο που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Πόλης μας στα πλαίσια του παγκόσμιου δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν (Learning Cities), την αναγνώριση των προσπαθειών της από την UNESCO.

Για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου  ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, αλλά και μέσω skype o εκπρόσωπος της πόλης Yeonsu κ Shin και ο συντονιστής  του Διεθνούς Ινστιτούτου δια Βίου Μάθησης της UNESCO κ. Raúl Valdés-Cotera


Ο κ. Καλογιάννης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη Δημοκρατία και τις απειλές που αντιμετωπίζει, για την ανάγκη στήριξης των ευπαθών ομάδων, για την ευθύνη των πολιτών, για το ρόλο των νέων. Συμμετέχουμε και εμείς σε έναν παγκόσμιο διάλογο για τη φτώχεια και την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας, για την προστασία του Πλανήτη μας.

Το γεγονός ότι το διεθνές ινστιτούτου για τη Δια βίου Μάθηση της UNESCO εμπιστεύεται και αναθέτει στην Λάρισα και το Δήμο Λαρισαίων την διοργάνωση εντός τέτοιους συνεδρίου οφείλεται στο γεγονός ότι και στηρίζει τη Λάρισα οφείλεται στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στην πόλη όλο αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και των Πόλεων που μαθαίνουν


Το 2015, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου κάναμε την επιλογή η Λάρισα να α γίνει μια κοινωνία μάθησης. Ετσι η Λάρισα ήταν η πρώτη ελληνική  πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο των «Learning cities» της UNESCO. Δυο χρόνια αργότερα έγινε μια από τις 16 πόλεις στον κόσμο που θα βραβευθούν για τις προσπάθειές τους στο πεδίο. «Η Λάρισα- Πόλη που Μαθαίνει» συμβολοποιεί την κοινή προσπάθεια φορέων και ενεργών πολιτών για μια πορεία αλλαγής και μετασχηματισμού  Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν πολλά. Oργάνωση δεκάδων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συλλογικών δράσεων, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως η «Κατασκήνωση στην πόλη» και η δημιουργία 10 νέων Κέντρων Δημιουργικής απασχόλησης, το «Κοινωνικό Φροντιστήριο», οι συνέργειες με το αναπηρικό κίνημα για τη διαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία, οι παρεμβάσεις για τα άτομα της 3ης ηλικίας, το Πανεπιστήμιο των Πολιτών, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το βραβείο Grundtvig 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Διά Βίου μάθηση. Παρουσίες σε διεθνή φόρα, συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και σημαντικούς φορείς που υπερβαίνουν τα όρια της πόλης, δεκάδες ημερίδες και συνέδρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαρισαίων 


Σε παρέμβασή του μέσω Skype ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO (UIL) και o Raúl Valdés-Cotera, συνεχάρη την Λάρισα για την ανάληψη της διοργάνωσης, υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα σημαντικά βήματα που έχει κάνει, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως για συμμετοχή στο Διεθνές Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα 200 πόλεις από 65 κράτη. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύντομος χαιρετισμός από τον κ . Shin, διευθυντή του τμήματος Δια Βίου Μάθησης της πόλης Yeonsu της Δημοκρατίας της Κορέας. 

[ads-post] 

Το διαδικτυακό συνέδριο στοχεύει:  

  • Να παρουσιάσει τις ενέργειες των μελών του Δικτύου, σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης ενεργών πολιτών στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

  • Να παρουσιάσει καλές πρακτικές των μελών της ομάδας για τη διά βίου μάθηση και την εκπαίδευση ενεργών πολιτών σε μια περίοδο δύσκολη για τη Δημοκρατία. Να συζητηθούν προκλήσεις και ευκαιρίες  για το μέλλον.

  • να αποτελέσει ευκαιρία για τον καθορισμό προτεραιοτήτων και δράσεων που μπορούν να αναληφθούν κατά το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τις Πόλεις που Μαθαίνουν το Φθινόπωρο του 2021  

  • Να προωθηθεί το θέμα της εκπαίδευσης στην ενεργό πολιτειότητα σε τοπικό επίπεδο σε όλα τα μέλη του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO και πέρα από το δίκτυο.


Εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, ενώ θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές πόλεων – μελών από όλον τον κόσμο, θα υπάρξει forum με συμμετοχή μελών Δημοτικών Συμβουλίου Νεολαίας κ.α.

Στο συνέδριο συμμετέχουν παγκόσμιες προσωπικότητες, όπως ο κος David Atchoarena, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO (UIL) και o Raúl Valdés-Cotera, συντονιστής του παγκόσμιου Δικτύου Learning Cities, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαικοί απ’ όλον τον κόσμο.

 

Μεθοδολογία 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από απόσταση, χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα (Zoom). Το πρόγραμμα της διήμερης συνάντησης περιλαμβάνει εναρκτήριες ομιλίες, θεματικές συνεδρίες, φόρουμ για νέους, συνεδρίες προγραμματισμού για τα μέλη της ομάδας καθώς και το κλείσιμο του συνεδρίου.

Θεματικές συνεδρίες: οι εκπρόσωποι των πόλεων θα παρουσιάσουν καλές πρακτικές, και θα συζητηθούν ζητήματα όπως η υπεράσπιση των Ανθρώπινων δικαιωμάτων και η δημοκρατία, οι πολιτικές ένταξης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών.

Φόρουμ νεολαίας: συζήτηση με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους νέων ααπό όλον τον κόσμο για τη δημοκρατία.


Δηλώσεις συμμετοχής στο site https://www.2020cellconf.com/html/


Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπροσώπους οργανισμών, εκπαιδευτικούς, φορείς κοινωνικούς επιστήμονες, ενεργούς πολίτες, ακαδημαικούς, εκπαιδευτές ενηλίκών κ.α. 

Στην συνέντευξη παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης, ο αντιδήμαρχος κ. Σ. Βούλγαρης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων κ. Γ. Οικονομίδης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ Στ. Μπαξεβάνου.



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια