Εδώ και μια 5ετία, οπότε μία νέα πολιτική δύναμη έσπασε (ίσως κιόλας αντικατέστησε) τον μέχρι τότε μακροχρόνιο ελληνικό δικομματισμό Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, συχνά παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια από τη συντηρητική παράταξη να αναπλάσει την πραγματικότητα και να την ταιριάξει στα αφηγήματά της.
Ακόμα και σε καιρό πανδημίας και ως κυβέρνηση πλέον, η Νέα Δημοκρατία επενδύει σε επικοινωνιακά παιχνίδια, αντιφάσεις και υποκρισία, αποφεύγοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε στάση αυτοκριτικής και λογοδοσίας στους πολίτες που την ανέδειξαν για πολλοστή φορά. Το συγκεκριμένο κείμενο έχει σκοπό να καταγγείλει ορισμένες από τις πιο βαρύγδουπες αντιφάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας να δει πέρα από την ωραιοποιημένη εικόνα που εκείνη θέλει συνεχώς να προβάλλει.
1. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τους αντιπάλους της για τυμβωρυχία στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας του COVID-19. Το κόμμα που έστησε προεκλογική καμπάνια με την τραγωδία στο Μάτι, σήμερα, για να αποφύγει τις ευθύνες των λαθών που (έχει) κάνει εν μέσω υγειονομικής κρίσης, αλόγιστα απορρίπτει τους επικριτές της, ακόμα και εκείνους που ζητούν τα αυτονόητα, όπως διαφάνεια, προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, οικονομικές εγγυήσεις, αύξηση των Μ.Μ.Μ., μέριμνα για λειτουργική τηλεκπαίδευση κλπ.
2. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τους αντιπάλους της για διχασμό. Το κόμμα που ξεχώρισε «πατριώτες» από «εθνοπροδότες» με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προδοτική και επιζήμια χαρακτήριζε τη συμφωνία, τότε που ως αντιπολίτευση επιζητούσε την ακύρωσή της και απειλούσε με άσκηση βέτο κατά της Βόρειας Μακεδονίας στην ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Όταν έγινε ξανά Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, βέτο δεν είδαμε∙ αντιθέτως, η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ιστορική από την ίδια και ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ υποστηρικτικός στο Ζόραν Ζάεφ με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στις δυτικές συμμαχίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεύτερου.
3. Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς για διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, όταν αυτά αποφάσισαν να παραστούν σε πορείες για την επέτειο. Υγειονομική βόμβα οι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαδήλωσαν μασκοφορεμένοι και σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, και όχι οι 6.000 αστυνομικοί που κατέβασε σε μάζες η Κυβέρνηση στην πρωτεύουσα και κυνηγούσαν τον κόσμο στους δρόμους. Υγειονομική βόμβα οι διαδηλωτές για το Πολυτεχνείο και όχι το ανεύθυνο άνοιγμα του Τουρισμού ή οι δημοτικές φιέστες του Δημάρχου Αθηναίων.
4. Με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε για σύμπλευση με τους ναζί την αξιωματική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα την περίοδο εφαρμογής των δύο πρώτων μνημονίων. Από πού η ξαφνική αυτή ευαισθησία από τη συντηρητική παράταξη; Οι ίδιοι οι συνήγοροι των θυμάτων της Χρυσής Αυγής έχουν καταγγείλει κρυφή, συστηματική υποστήριξη (μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) του ακροδεξιού κόμματος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ποια ακριβώς προσπάθεια κατέβαλε η Νέα Δημοκρατία εκείνη την περίοδο για να προλάβει αυτή και κάθε προηγούμενη επίθεση; Έγιναν ναζί οι χρυσαυγίτες βουλευτές από τη μια μέρα στην άλλη;
[ads-post]
Ένα ακόμα θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι η προσπάθεια καπηλείας της ιστορίας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πρόσφατα, δις προσπάθησε να υποβαθμίσει την ιστορικά αντιστασιακή δράση της ελληνικής Αριστεράς και να αναδείξει εκείνη, την φαντασιακή, βέβαια, της δικής του
παράταξης. Επαίσχυντη, όμως, σιωπή για τους συνεργάτες τόσο των Ναζί όσο και των πραξικοπηματιών, οι οποίοι μάλλον επρόσκειντο στις συντηρητικές παρατάξεις, παρά στις αριστερές/αντιστασιακές. Επαίσχυντη σιωπή για τους ΕΠΕΝιτες τσεκουροφόρους και τους γκαιμπελικούς αοιδούς που έχει σπιτώσει στο κόμμα του.
Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι το παραπάνω κείμενο, παρόλο που έχει αποσταλεί σε αριστερόστροφο μέσο, δεν αποτελεί εγκώμιο για την αξιωματική αντιπολίτευση, γι’ αυτό άλλωστε δεν αναφέρεται και επίτηδες το όνομά της. Το κείμενο αυτό πρωτίστως προέρχεται από μία έντονη ανησυχία για το δυσμενές παρόν και το αναξιόπιστο μέλλον, και το πώς αυτά διατυπώνονται στο δημόσιο διάλογο.
Δευτερευόντως, ευελπιστεί να αποτελέσει ‘αφυπνητήριο’ κάλεσμα για όσους επιμένουν να βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία σήμερα ως ένα μετριοπαθές, κεντροδεξιό πολιτικό όργανο, παρόλο που οι ίδιες οι πρακτικές της αυτό το διαψεύδουν.
Πηγη: koutipandoras.gr (Ελευθέριος* φοιτητής τμήματος Δημοσιογραφίας ΑΠΘ)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου