Στη συνάντηση του Οκτωβρίου, τα μέλη των ελληνικών περιφερειών ενημερώθηκαν για την αξιολόγηση της πολιτικής ποιότητας της Ε.Ε., για τη διαμορφούμενη θέση της ένωσης AREPO, για τη Στρατηγική «Farm to Fork» (από το χωράφι στο πιάτο) καθώς και για την ενίσχυση της πολιτικής ποιότητας της Ε.Ε.. Αναφορικά με τη διατροφική επισήμανση και την παρουσίαση της ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το πλαίσιο εφαρμογής.
Τα μέλη των ελληνικών περιφερειών εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα επισήμανση και για το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει το εμπορικό προφίλ των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα της ευελιξίας ως πιστοποιημένα και καταχωρημένα προϊόντα στον ευρωπαϊκό κατάλογο για να διαμορφώσουν ένα νέο διατροφικό προφίλ. Παράλληλα επεσήμαναν την ιδιαιτερότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, τη σημαντική διατροφική τους αξία, το χαμηλό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά κριτήρια έτσι ώστε να μην προκληθεί στο μέλλον παραπληροφόρηση των καταναλωτών από την επιχειρούμενη επισήμανση. Η πρόεδρος της ένωσης AREPO η κ. Χουδετσανάκη επεσήμανε την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης της ένωσης AREPO στον τομέα της επισήμανσης των τροφίμων και κάλεσε τις ελληνικές περιφέρειες να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στην πανευρωπαϊκή συνάντηση του Νοεμβρίου, τα στελέχη της ένωσης AREPO ενημέρωσαν τα μέλη της αναφορικά με τις εξελίξεις στη διαμόρφωση της ΚΓΠ μετά το 2020, την πολιτική προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τις εμπορικές συμφωνίες και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Πραγματοποιήθηκε επίσης παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχει η ένωση AREPO, τις μελέτες που εκπονεί σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αναφορικά με τις χρησιμοποιούμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, ως συστατικά σε μεταποιημένα προϊόντα και τα προβλήματα των μικρών παραγωγών των Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Στις διαδικτυακές συνελεύσεις συμμετείχαν μέλη της Ομάδας AREPO της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία συγκροτήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, με συντονιστή τον Δρ. Δημ. Σταυρίδη, την Διευθύντρια ΣΘΕΒ κ. Έλενα Καματέρη καθώς και άλλα μέλη της Ομάδας, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και έγιναν προτάσεις για βελτίωση της αναγνωρισιμότητας και κατ’ επέκταση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, πρόκειται να ανακοινώσει στις αρχές του ερχόμενου έτους, επιδοτούμενο πρόγραμμα πρόσκλησης ενδιαφέροντος από εμπλεκόμενους φορείς για υποβολή φακέλων αναγνώρισης προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Στη συνάντηση του Οκτωβρίου τα μέλη των ελληνικών περιφερειών ενημερώθηκαν για την αξιολόγηση της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ καθώς και για τη διαμορφούμενη θέση της ένωσης AREPO, για τη Στρατηγική «Farm to Fork» (από το χωράφι στο πιάτο) και για την ενίσχυση της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ. Αναφορικά με τη διατροφική επισήμανση και την παρουσίαση της ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το πλαίσιο εφαρμογής.
Τα μέλη των ελληνικών περιφερειών εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα επισήμανση και το πόσο αυτή θα επηρεάσει το εμπορικό προφίλ των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα της ευελιξίας ως πιστοποιημένα και καταχωρημένα προϊόντα στον ευρωπαϊκό κατάλογο να διαμορφώσουν ένα νέο διατροφικό προφίλ ενώ επεσήμαναν την ιδιαιτερότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, τη σημαντική διατροφική τους αξία, το χαμηλό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά κριτήρια έτσι ώστε να μην προκληθεί στο μέλλον παραπληροφόρηση των καταναλωτών από την επιχειρούμενη επισήμανση.
[ads-post]
Στη συνέχεια τα στελέχη της ένωσης AREPO ενημέρωσαν αναφορικά με τις εξελίξεις στη διαμόρφωση της ΚΓΠ μετά το 2020, το πρόγραμμα για το «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές», την πολιτική προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τις εμπορικές συμφωνίες και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Τέλος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η ένωση AREPO, τις μελέτες που εκπονεί σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αναφορικά με τις χρησιμοποιούμενες Γεωγραφικών Ενδείξεων ως συστατικά σε μεταποιημένα προϊόντα και τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικρών παραγωγών των Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Στο τέλος η Πρόεδρος της Ένωσης AREPO η κα Χουδετσανάκη επεσήμανε την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης της ένωσης AREPO στον τομέα της επισήμανσης των τροφίμων και κάλεσε τις ελληνικές περιφέρειες να εργαστούν με το πολύ κρίσιμο ζήτημα και στη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης. Παράλληλα ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα της Ενωσης να οργανώσει συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιτροπής ένωσης προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό πριν από την επόμενη Γενική Συνέλευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου