ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Ο υγειονομικός χάρτης του ΕΣΥ - Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη - Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός


Τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας παρουσίασε ο Βασίλης Κικιλιας το απόγευμα της Τρίτης στην έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κατάσταση του ΕΣΥ, τις επιτυχίες των ανθρώπων της Υγείας στην καθημερινή προσπάθεια τους να σωθεί έστω και μία ακόμα ανθρώπινη ζωή, όπως και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.

"Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ" ανέφερε ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κικίλιας. Σημείωσε πως σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι.

Σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας, αυτήν τη στιγμή σε όλη την επικράτεια υπάρχουν 1.082 κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα προστεθούν ακόμη 234.

Επίσης σήμερα υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ. Σε ότι αφορά τις κλίνες COVID-19, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 4.590.

Από την αρχή της πανδημία του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, έχουν διενεργηθεί δύο εκατομμύρια τεστ (PCR και Rapid). Σύμφωνα με τον χάρτη, τον Νοέμβριο πραγματοποιούνται 22.492 τεστ κάθε ημέρα.

Δείτε ΕΔΩ τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό και όχι μόνο. Ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σχετικά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.

Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό. Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης. Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο «ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας. «Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε» τόνισε.

Επέκρινε, δε, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα».


Η στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη

Ειδική αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη έκανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι "ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη" για να προσθέσει πως "δυστυχώς δεν προσέξαμε". Όπως ανακοίνωσε, ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει το 32%, σύμφωνα με το ΑΠΘ. "Είναι μία τεράστια διασπορά της νόσου, είναι θέμα δημόσιας υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης", είπε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τρίτης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό. Το σύστημα υγείας βρίσκεται στο "κόκκινο" τόνισε, ωστόσο, έχει εκπονηθεί έκτακτο πλάνο, όπως είπε.


Με ποια προτεραιότητα θα γίνει ο εμβολιασμός

Στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα, και στις ομάδες που θα εμβολιαστούν, όπως και την προτεραιότητα στον εμβολιασμό, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλια αναφερόμενος στις αντοχές του ΕΣΥ.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός: "Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα. Η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια ως προς την προμήθεια εμβολίων. Θα έχει το εμβόλιο όποτε το έχει η υπόλοιπη Ευρώπη. Πρώτα απ' όλα θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα όχι για να ρίξουμε τις άμυνές μας και να μην προσέχουμε αυτούς του επόμενους μήνες. Το αντίθετο για να πάρουμε κουράγιο και δύναμη και να κάνουμε ακόμη πιο ισχυρή προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα μέχρις ότου έρθει όχι αυτό, αλλά αυτά τα εμβόλια. Αυτό το εμβόλιο είναι δύο δόσεων, εντός 30 ημερολογιακών ημερών και είναι το 4ο που έρχεται σε συμφωνία η ΕΕ και με βάση αλγόριθμο και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της ΕΕ θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό εμβολίων. Αυτό το πορτοφόλι θα είναι στη διάθεσή μας. Αυτήν τη στιγμή εκπονείται και θα σας παρουσιάσω την επόμενη εβδομάδα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, σημεία εμβολιασμού, είναι ένα πολυσύνθετο πρότζεκτ με πολλές παραμέτρους. Θέλω να ζητήσω άλλη μια φορά να προσέξουμε πολύ αυτούς τους μήνες, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να τηρήσουμε τις οδηγίες. Βλέπετε ότι η επιστήμη πάει μαζί με τον άνθρωπο και θέλω να ελπίζω όχι αργά αλλά σύντομα θα έχουμε εμβόλια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα" επεσήμανε ο υπουργός Υγείας ενώ από την πλευρά της η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και πνευμονολόγος Αναστασία Κοτανίδου υπογράμμισε: "Θέλω να προσθέσω ότι το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Απλώς θα υπάρχει προτεραιότητα πρώτα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. αργότερα οι ευπαθείς ομάδες, και μετά με τη σειρά τους όλοι οι άνθρωποι που εθελοντικά θέλουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε".

[ads-post] 

Κοτανίδου: Εξαιρετικά χαμηλή η θνητότητα στην Ελλάδα

"Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατ. κατοίκους που σημαίνει ότι η θνητότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής" επεσήμανε κατά την ενημέρωση για τις αντοχές του ΕΣΥ μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικιλια, η Αναστασία Κοτανιδου καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας. Αφού ευχαρίστησε νοσηλευτές και συναδέλφους που δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι "σ' αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση φάνηκε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Και βασικά η καρδιά αυτού του συστήματος είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά, που ουσιαστικά καλούνται να έχουν μια προσπάθεια για να σωθεί η ζωή τους. Οι ΜΕΘ δε είναι μόνο τα μηχανήματα, είναι το νοσηλευτικό, το ιατρικό προσωπικό, είναι οι φυσικοθεραπευτές, είναι οι καθαρίστριες, όπως είπε ο υπουργός, είναι όλοι αυτοί που δουλεύουν σαν μια ομάδα, προσπαθώντας νυχθημερόν να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι χώρος που μπαίνει ο ασθενής για να καταλήξει εν ηρεμία, οι Μονάδες είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής και να μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στην κοινωνία".

Ακολούθως η κυρία Κοτανίδου σημείωσε: "Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ οι άνθρωποι μπαίνουν και η θνητότητα είναι τεράστια. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. Υπάρχει ένα ποσοστό των ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε αλλά αυτό το ποσοστό σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά τα οποία έχουμε δει, είναι εξαιρετικό. Δηλαδή, εμείς έχουμε μια θνητότητα στις ΜΕΘ, ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά, δηλαδή έχουν σκορ βαρύτητας εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 25 πολλές φορές, αυτό είναι σκορ που εμείς ξέρουμε στις Μονάδες, η θνητότητα αυτή είναι γύρω στο 35% με 37%. Ένα εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε μονάδα, σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή. Αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο και είναι εκπαιδευμένο έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Δεν σκέφτεται τον εαυτό του αλλά πρώτα την υγεία και το πώς μπορεί ο ασθενής να γίνει γρήγορα καλά".


Πηγη: enikos.gr


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια