ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Φάρσαλα: Με όριο τα 136 ευρώ το στρέμμα οι αποζημιώσεις βάμβακος


Κερδίζει έδαφος η προοπτική να καταβληθεί µέσα στον Οκτώβρη η προκαταβολή αποζηµίωσης στους πληγέντες αγρότες του Ιανού, η οποία ενδέχεται να φθάνει το 70%, και η εξόφληση να θεωρείται πιθανή ακόµα και µέχρι τέλος του έτους, συµπίπτοντας µε το ύψος και τα χρονοδιαγράµµατα της ενιαίας ενίσχυσης 2020.

Μένει να φανεί αν η πρόσφατη ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε την περασµένη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία µετείχε το προεδρείο του ΕΛΓΑ και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονοµικών κατά την οποία ανακοινώθηκε η επιτάχυνση των αποζηµιώσεων, θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, µε στόχο να δοθεί µία ανάσα ρευστότητας στους πληγέντες.

Για την ώρα, το ύψος των αποζηµιώσεων (από το αποθεµατικό του Οικονοµικών) ανάλογα µε το προϊόν και την περιοχή (στρεµµατικές αποδόσεις), αλλά και ο ακριβής χρόνος που θα καταβληθούν παραµένουν άγνωστα, παρά τις διαρροές που µιλούν για παράδειγµα στο βαµβάκι (στρεµµατικές αποδόσεις) στην Καρδίτσα για 126 ευρώ το στρέµµα και στα Φάρσαλα 136 ευρώ το στρέµµα.

Πάντως, η υφυπουργός Φωτεινή Αραµπατζή µιλά για «γενναία» προκαταβολή, που θα λειτουργήσει πολύ σύντοµα ανακουφιστικά στους πληγέντες και κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, που απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο και όσους έχουν υποστεί το 100% της καταστροφής και για «fast track» αποπληρωµή του συνόλου των αποζηµιώσεων.

«Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσµία υποβολής δηλώσεων ζηµιάς και αµέσως ο ΕΛΓΑ ενεργοποιείται εντατικά ώστε, µετά την ολοκλήρωση του διασταυρωτικού ελέγχου από το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ που τρέχει παράλληλα για την αντιπαραβολή µε τις δηλώσεις καλλιέργειας, να ενεργοποιηθεί ο µηχανισµός της πληρωµής», δήλωσε η υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, δίνοντας το στίγµα του χρονοδιαγράµµατος πληρωµής.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει χρήση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping, µε σκοπό την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πληµµύρες.

Μετά τον Ιανό, ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσµος προσπαθεί να ανασυνταχθεί, καθώς κάποιοι έχασαν ολόκληρο το ετήσιο εισόδηµά τους, δείχνοντας στην κυβέρνηση πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγµή για εκ βάθρων αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

 

Εξάλλου, στη Θεσσαλία, που βρέθηκε στο µάτι του κυκλώνα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι χάθηκε το 15% της ελληνικής παραγωγής σε βαµβάκι λίγο πριν τη συλλογή του, τουλάχιστον 250.000 στρέµµατα.

Ανάλογη και η κατάσταση στο καλαµπόκι, ενώ για το ζωικό κεφάλαιο τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, δείχνουν απώλειες: 12.500 αιγοπρόβατα, 28.000 κυψέλες µελισσών, 500 βοοειδή, 30.000 κοτόπουλα, 3.000 γαλοπούλες.


Πηγη: agronews.gr

« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια