[ads-post]
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καλογιάννης, απευθυνόμενος στην κ. Αγγελοπούλου, επισήμανε τα εξής:
«Είναι ξεχωριστή χαρά για μας η επίσκεψή σας στην Λάρισα για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις στο πλαίσιο της αποστολής που έχετε αναλάβει μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Ελλάδα 2021, για τον σχεδιασμό του εορτασμoύ της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και την επανασύσταση της χώρας, με βάση την πορεία των δυο αιώνων.
Είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε τον τρόπο να προβάλλεται τα επιτεύγματα, να αναδείξετε τις δυνατότητες, να θυμίσετε και να θυμηθούμε όλοι μαζι την στενή σχέση με τους αγώνες και τις αγωνίες που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή. Μαζί με αυτά να σταθούμε και να συζητήσουμε για τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Στη διαλεκτική με την ιστορία μας πρέπει να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς.
Γιατί όταν σήμερα μιλάμε για το 1821, στην ουσία μιλάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. H επαναδιατύπωση μιας εθνικής αφήγησης για εκείνη την εποχή έχει τη σημασία της όταν η αφήγηση αυτή μπορεί να διαμορφώνει ορίζοντες για το παρόν και το μέλλον.
Και αυτή θαρρώ πως είναι η μεγάλη πρόκληση της Επιτροπής σας.
Επιτρέψτε μου, να εκφράσω τη χαρά μου και για ένα ακόμα λόγο. Η παρουσία σας σήμερα στην Λάρισα, καταδεικνύει τη διάθεσή σας να θέσετε τις τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες στα γεγονότα και τις εκδηλώσεις του εορτασμού.
Είναι σημαντικό ότι βρίσκεστε σήμερα μαζί μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας λόγω της πανδημίας, για να σας ακούσουμε και να μας ακούσετε.
Κυρία πρόεδρε
Η Λάρισα είναι μια δυναμική πόλη με ιστορία 8000 χρόνων. Από την ίδρυση της στην προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα είναι πάντα στην ίδια θέση στις όχθες του τροφοδότη Πηνειού.
Διατήρησε τα χαρακτηριστικά της, στο πέρασμα των χρόνων και των ιστορικών εξελίξεων. Μια πόλη που διαχρονικά αποτελούσε το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής.
Η κεντροβαρής της θέση, στην καρδιά του κάμπου, συνέβαλε στο γεγονός ότι η Λάρισα διαχρονικά αποτέλεσε το κέντρο της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας.
Κέντρο διοικητικό, οικονομικό, γεωστρατηγικό.
Η Λάρισα ήταν και είναι μια ανοικτή πόλη. Γεωμορφολογικά αλλά και κοινωνικά. Στην Λάρισα της Οθωμανικής περιόδου και αργότερα, συνυπήρχαν φυλές και φυλετικές εθνότητες, που έζησαν αρμονικά και ειρηνικά. Η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας αποτέλεσε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής για πάρα πολλά χρόνια.
Ωστόσο μόλις τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται προσπάθεια να για την ανάδειξη της χιλιετούς ιστορίας της.
Επίκεντρο αυτή της προσπάθειας είναι το Α’ Αρχαίο θέατρο ένα πολύ σημαντικό μνημείο πολύ καλά διατηρημένο και ευρισκόμενο στο κέντρο της πόλης. Στο Λόφο του φρουρίου υπάρχουν ρωμαϊκά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία με κυρίαρχο το Μπεζεστένι, ένα μοναδικό κτίριο της οθωμανικής εποχής , το οποίο αυτή τη στιγμή αναστυλώνεται για να γίνει επανάχρηση του κτιρίου, όπως και το Γενί Τζαμί.
Πολύ κοντά υπάρχει το μνημείο του Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε, άσκησε την Ιατρική και πέθανε στην Λάρισα.
Όλα αυτά γίνεται προσπάθεια σήμερα να αναδειχτούν και να παρουσιαστούν με ολοκληρωμένη μορφή από τα μεγάλα μουσεία της Πόλης, το Διαχρονικό Μουσείο, το Λαογραφικό , τη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, το μουσείο Εθνικής αντίστασης όπως και το μουσείο σίτου και άρτου μέσα στον αναπαλαιωμένο χώρο ενός σημαντικού μνημείου της βιομηχανικής εποχής, του Μύλου του Παππά.
Οι προκλήσεις της Λάρισας στην νέα περίοδο που σηματοδοτεί ο εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821, είναι μεγάλες και σύνθετες. Περιγράφονται όμως σε ένα τίτλο «Λάρισα, πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης».
Κυρία πρόεδρε
Ο δυναμισμός της περιοχής και των ανθρώπων, η πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία, και η ισχυρή θέληση μας να συμβάλουμε στην επιτυχία του έργου σας, αποτελούν την έμπρακτη δέσμευσή μας για στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Επιτροπή Ελλάδα 2021.
Ηδη έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή σας προτάσεις εκ μέρους του Δήμου.
Πρόκειται για προτάσεις που πηγάζουν από σημαντικές ιστορικές περιόδους, όπως η περίοδος του «κοινού των Θετταλών» της ένωσης «πόλεων κρατών» της Θεσσαλίας . Η μορφή αυτή οργάνωσης και ο τρόπος λειτουργίας αποτελεί κορυφαία στιγμή για την δημοκρατία. Η στιγμή του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21 αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή για να ανοίξουμε την συζήτηση για την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Προφανώς στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται πρόταση για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και το πέρασμά της στην εκπαίδευση.
Τέλος, μια ακόμα πρόταση του Δήμου αφορά στην καταγραφή και ανάδειξη της μορφής της Λάρισας σε όλες τις εποχές έως τις σημερινές παρεμβάσεις :
Αυτή τη στιγμή με επιστημονική προσέγγιση δημιουργούμε τη Λάρισα των επομένων γενεών.
Η Λάρισα μια πόλη πανάρχαια είναι χτισμένη στο ίδιο σημείο με την κάθε γενιά να χτίζει πάνω σ΄ αυτά που άφησε η προηγούμενη.
Πάντα όμως, όπως προανέφερα ήταν μια μεγάλη πόλη στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου. Οι πρότασεις μας έχουν ως στόχο να αναδείξουν την χωροταξική και την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης και να τη συνδέσουν με το σήμερα και το μέλλον της.
Κυρία πρόεδρε κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω πως υπο κανονικές συνθήκες η αίθουσα αυτή δεν θα ήταν ικανή να χωρέσει τους συμπολίτες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξέφρασαν την θέλησή τους να έρθουν για να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής.
Η Λάρισα, και οι άνθρωποι της είναι εδώ να ακούσουν, για να στηρίξουν και να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου όλοι μαζί σε κλιμα ενότητας και σύμπνοιας να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 2021».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου