ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός- Ελλάδα: Επόμενο μέτρο το τοπικό ή κλαδικό lockdown- Τι εξετάζουν οι επιστήμονες


Ο καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον Ant1, προτείνει ως επόμενο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας το «Lockdown σε τοπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο». Τι λέει για την περίπτωση γενικού lockdown.

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων την Παρασκευή με 78 νέα κρούσματα προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για την διασπορά σε 14 περιφέρειες καθώς και για τα δεκάδες κρούσματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός σε Αττική και Θεσσαλονίκη.


Όπως ανακοινωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μάσκα γίνεται υποχρεωτική από σήμερα, 1η Αυγούστου σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέα μέτρα αν σημειωθεί και νέα αύξηση κρουσμάτων.
Μέτρα που μπορεί να φτάσουν σε ατομικό ή κλαδικό lockdown όπως επισήμανε ο Αθανάσιος Τσακρής. Ο καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, τόνισε:


«Δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε. Όλο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά».
Σε ερώτηση για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και για το πως θα περιοριστεί ο κορονοϊός, ο κ. Τσακρής ανέφερε:

«Από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».

Όταν ερωτήθηκε τι τι σημαίνει αυτού τους είδους του lockdown, ο καθηγητής απάντησε «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν, τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».

Όσον αφορά την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και για την αντίδραση των νεώτερων ηλικιών, ο κ. Τσακρής τόνισε πως ήταν αυτές που χτυπήθηκαν κοινωνικά και οικονομικά περισσότερο και δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να διασπείρουν περισσότερο τον κορονοϊό. Ειδικά για τους νέους, ο καθηγητής ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικές.

[ads-post] 

Τέλος αναφορικά με το «κλειδί» για τη λήξη νέων μέτρων για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός ανέφερε:


«Αυτά αναθεωρούνται κάθε δυο εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και πρέπει να έχουμε από τώρα πολύ καλό εργαστηριακό δίκτυο ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες ακριβώς περιοχές και γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα κρούσματα. Μην ξεχνάμε πως θα μπούμε προς το Φθινόπωρο και τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο, θα έχουμε και άλλους αναπνευστικούς ιούς και εκεί χρειάζεται το κατάλληλο δίκτυο, τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δείχνουν ακριβώς την εξάπλωση της επιδημίας».


Πηγή: dikaiologitika.gr



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια