Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με πληγές του ΕΟΔΥ, στα δύο περιφερειακά αεροδρόμια της Μαγνησίας, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έχουν γίνει ξεπερνούν τους 300 σε ταξιδιώτες που προσγειώθηκαν.
Εκτός από το ένα και μοναδικό θετικό κρούσμα που καταγράφηκε σε Σέρβα τουρίστρια στη Σκιάθο, μέχρι στιγμής οι υπόλοιποι έλεγχοι είναι αρνητικοί, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Ευθυμία Πετεινάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Κλινικής Μικροβιολογίας και υπεύθυνη του εργαστηρίου που γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτή η διάγνωση όλων των κρουσμάτων.
Αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός», όπως εξήγησε.
Σ΄αυτό το πλαίσιο όπως συνεχίζει η ίδια δεν αποκλείεται «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και να μην κάνουν μεταδόσεις».
Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κορονοϊού, με εντολή Χαρδαλιά θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Κατά μέσο όρο τόσο στις πτήσεις που προσγειώνονται Σκιάθο, όσο και στον αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου, θα πρέπει να γίνονται 60 έλεγχοι σε κάθε αεροπλάνο.
Τα τεστ στους ταξιδιώτες που προσγειώνονται είτε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, είτε στη Νέα Αγχίαλο είναι πλέον στοχευμένα και όχι δειγματοληπτικά και η επιλογή των προς έλεγχο ατόμων γίνεται μέσω «έξυπνων» barcode με αλγόριθμο που καθορίζει τους «κόκκινους» και «πράσινους» επιβάτες.
Οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών 48 ώρες πριν από το check in. Στη συνέχεια παραλαμβάνουν το barcode που τους αντιστοιχεί. Τα στοιχεία της φόρμας εντοπισμού «διαβάζει» ένα ειδικό λογισμικό, ενώ το barcode περιλαμβάνει τον τόπο διαμονής του επιβάτη και τη χώρα προέλευσης και το κατάλυμα που θα μείνει είτε στις Β. Σποράδες, είτε στη Μαγνησία.
Μέσω αυτού του συστήματος έχει καθοριστεί πως από κάθε πτήση θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο τουλάχιστον 60 επιβάτες, όπως προαναφέρθηκε.
Την ερχόμενη εβδομάδα στα νησιά των Β. Σποράδων πάντως σταματά η ταλαιπωρία με τη μεταφορά των δειγμάτων Βόλο και μετά Λάρισα για να γίνει ανάλυση των επιχρισμάτων, καθώς αποστέλλεται το σύστημα μοριακού ελέγχου το οποίο θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.
Τις διαβεβαιώσεις πως το μηχάνημα είναι θέμα χρόνου να τοποθετηθεί έλαβε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γιάννης Ριζοδήμος από την 5η ΥπΕ.
Όπως είναι γνωστό το Κέντρο Υγείας Σκιάθου σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν εκπονήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και το ΕΚΑΒ, αναλαμβάνει τον συντονισμό για τη διαχείριση είτε ύποπτου, είτε επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 και στα τρία νησιά του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων.
COVID – 19 δωμάτια στα Κέντρα Υγείας
Εχουν ήδη δημιουργηθεί δωμάτια COVID στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, στα οποία εφόσον χρειαστεί θα απομονωθεί ο ασθενής που θεωρείται «ύποπτο» κρούσμα, μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου, ενώ ανάλογος χώρος έχει προβλεφθεί και στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου.
Αν υπάρξει επιβεβαίωση θετικού κρούσματος εξυπακούεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή το Plan Β, το οποίο προβλέπει άμεση διακομιδή με τα ιδιωτικά σκάφη που χρησιμοποιούνται και τώρα για επείγουσες διακομιδές στον Βόλο.
Τα πληρώματά τους έχουν εκπαιδευτεί με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και είναι υποχρεωμένα να τηρούν μέχρι κεραίας όλες τις οδηγίες.
Εκτός από το πλήρωμα του πλωτού σκάφους στην διακομιδή του ασθενή μέχρι τον Βόλο απαραιτήτως θα είναι παρόντες, ένας νοσηλευτής και ένας γιατρός.
Πηγή: taxydromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου