ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Βόλος: Καμπανάκι για αύξηση αυτοκτονιών


Ανεπηρέαστη αφήνει τη συχνότητα των αυτοκτονιών στον Βόλο και τη Μαγνησία η υγειονομική κρίση. Τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας δείχνουν σταθερό αριθμό απονενοημένων διαβημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Εντούτοις, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παρατεταμένη αβεβαιότητα για το αύριο σε συνδυασμό με τυχόν περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών μετά την πολύχρονη κρίση θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Εξάλλου, έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπίστωσε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες τα μνημονιακά έτη 2011-2012.Οι επιστήμονες που είχαν αναλύσει τα στοιχεία της περιόδου 2003-2012 διαπίστωσαν άλμα στη θνησιμότητα μετά το 2010 γεγονός που είχε αποδοθεί στην αύξηση της ανεργίας και την οικονομική κρίση.

Ηδη η υγειονομική κρίση αύξησε τις αγχώδεις και τις συναισθητικές διαταραχές, την οικογενειακή βία, τις εξαρτήσεις από τοξικές ουσίες και τη χρήση του αλκοόλ. Επιστήμονες ηχούν καμπανάκι κινδύνου.


Επικρατεί προβληματισμός

Ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής Αγιος Γεώργιος Κωνσταντίνος Γάτος λέει ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα. Ενας προβληματισμός στον οποίο συμμετέχουν όλοι. Αν ενταθούν περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα και υποβαθμίσουν πλήρως το επίπεδο διαβίωσης, τότε θα υπάρχει κίνδυνος για αύξηση των αυτοκτονιών, όπως ακριβώς συνέβη με την οικονομική κρίση.

Η διάθεση του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει και να γίνει μελαγχολικός. Εικόνες πλήρους απελπισίας λόγω της κρίσης να ωθούσαν εύκολα σε απονενοημένα διαβήματα».

Σκιαγραφώντας το προφίλ του αυτόχειρα ο κ. Γάτος λέει ότι «πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει θλίψη στην ψυχή του, μαρασμό, τάση να δουλεύει αυτή την ιδέα συνεχώς στο μυαλό του.

Όταν αρχίσουν τα προβλήματα και δεν υπάρχουν λύσεις, τότε η σκέψη του είναι εκεί, πώς να φύγει νωρίτερα.

Δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Το μυαλό του είναι απορροφημένο από την κρίση.

Ο άνθρωπος πέφτει ψυχολογικά. Φαίνεται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ότι είναι προβληματισμένος. Γίνεται απόμακρος από τη ζωή».

«Αν υπάρξει τραγική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Σήμερα ο κόσμος δεν χαμογελάει. Η ψυχή του δεν γεμίζει όπως προ της κρίσης. Ο άνθρωπος είχε μάθει να ικανοποιεί τις επιθυμίες τους με αγορές. Αυτό έδινε γαλήνη, ευεξία, ικανοποίηση στη ζωή του. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και παράλληλα η φοβία του κορονοϊού, ενώ η οικονομική κρίση άλλαξε τη συνοχή της οικογένειας», προσθέτει ακόμη.


Αυξήθηκαν τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Από την πλευρά του ο ιδιώτης ψυχίατρος – σύμβουλος στην Κλινική Παπαγεωργίου Στέργιος Πίσπας λέει ότι οι συνέπειες μίας κρίσης γενικώς φαίνονται λίγο αργότερα όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και φανούν οι συνέπειες στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Ηδη εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης καταγράφεται αύξηση σε αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, αύξηση των διαζυγίων, ένταση στην οικογενειακή βία, μεγαλύτερη συχνότητα των εξαρτήσεων από τοξικές ουσίες και αλκοόλ.

Προς επίρρωση επικαλείται τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας, τα οποία έδειξαν αρκετά μεγάλη κατανάλωση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών στο διάστημα της καραντίνας.

«Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης αποτυπώνονται ήδη στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού και ότι είναι πιθανόν οι συνθήκες αυτές να οδηγήσουν και σε αύξηση των περιπτώσεων αυτοκτονίας. Οταν συμπιέζεται τόσο πολύ η ψυχική υγεία των ατόμων, τα κρούσματα αυξάνονται», προσθέτει.

[ads-post] 

Τα στατιστικά στοιχεία

Τα πρώτο εξάμηνο του 2020 κατέγραψε στη Μαγνησία εφτά απόπειρες αυτοκτονίας και τρείς αυτοκτονίες. Αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατέγραψε πέντε απόπειρες αυτοκτονίας και τρεις αυτοκτονίες. Η πλειοψηφία των αυτόχειρων είναι άνδρες και αρκετοί από αυτούς ηλικιωμένοι.


Πηγή: taxydromos.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια