Για µια ευνοϊκή χρονιά προετοιµάζονται οι παραγωγοί µήλων της Αγιάς Λάρισας, µε τα έως τώρα δεδοµένα να φανερώνουν ικανοποιητικές αποδόσεις και τιµές, καθώς οι χαλαζοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τη τελευταία περίοδο δεν ζηµίωσαν τις καλλιέργειες.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγιάς «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, η νέα σοδειά του Σεπτεµβρίου θα ξεκινήσει χωρίς «πίεση», καθώς δεν υπάρχουν αποθέµατα από την προηγούµενη παραγωγή και θα υπάρχει ικανοποιητική απορρόφηση από την αγορά τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, πριν φτάσουν τα µήλα στα ψυγεία.
«Έχουν τελειώσει τα αποθέµατα πιο πρόωρα σε σχέση µε τη περσινή χρονιά. Αυτή τη στιγµή οι εξαγωγές έχουν κλείσει και διακινούνται µόνο µικρές ποσότητες από εµπόρους εσωτερικά» αναφέρει ο κ. Ζέικος και συµπληρώνει ότι «στις εξαγωγές έφυγαν µεγάλες ποσότητες προς το εξωτερικό και γι’ αυτό τον λόγο, η εσωτερική αγορά κινήθηκε σε ικανοποιητικούς ρυθµούς. Είµαστε αισιόδοξοι ότι στη φετινή χρονιά θα υπάρξει αυξηµένη ζήτηση από τους καταναλωτές, από την αρχή της συγκοµιδής πριν πάνε τα µήλα στα ψυγεία και θα υπάρξει ένα ευνοϊκό ξεκίνηµα για το µήλο».
Και τα αποθέµατα του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Ορεινά Κισσάβου» έχουν τελειώσει, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του συνεταιρισµού, Αντώνη Τσιάρα.
«Η περσινή συγκοµιδή έδωσε ικανοποιητικό εισόδηµα, µε τιµή παραγωγού κοντά στα 45 λεπτά, για όλες τις ποικιλίες του συνεταιρισµού, όπως τα Red delicious, Golden delicious και Σκάρλετ» αναφέρει ο ίδιος.
Όσον αφορά το χαλάζι του Μαΐου, φαίνεται ότι αυτό δεν επηρέασε την άνθηση και την παραγωγή και αναµένεται να ξεκινήσει η νέα σοδειά µε την πρώιµη ποικιλία Gala.
Σε αρκετές περιοχές της Ζαγοράς Πηλίου, οι καλλιεργητές µετράνε σηµαντική µείωση της παραγωγής, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης που έπληξε τις µηλιές στη φάση ανάπτυξης των καρπών, αν και ακόµη η κατάσταση δεν έχει αποτιµηθεί πλήρως.
Όπως επεσήµανε ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισµού Ζαγοράς Πηλίου Διονύσης Βαλασσάς, «η ζηµιά είναι τεράστια. Θα πρέπει να εκτιµηθούν ποια δέντρα έχουν ζηµιωθεί και σε τι βαθµό». Ο συνεταιρισµός έχει κυρίως τις ποικιλίες Starking delicious, Gala, Fugi, µε το χαλάζι να τις έχει επηρεάσει όλες.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, την περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, η ζήτηση για µήλα αυξήθηκε σηµαντικά, όπως και οι τιµές τους.
Σηµειώνεται ότι η περσινή παραγωγή ήταν και µικρότερη, µε αποτέλεσµα να τελειώσουν τα αποθέµατα δύο µήνες νωρίτερα, σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές. «Τα αποθέµατα τελείωσαν στις αρχές Μαΐου. Την περίοδο της καραντίνας, η κατανάλωση αυξήθηκε, όπως και η τιµή του παραγωγού, που ήταν 10-15% υψηλότερη από την προηγούµενη χρονιά».
«Με το τέλος τον αποθεµάτων δεν χάνονται αγορές. Απλά αφήνουµε το πελατολόγιο µας χωρίς µήλα Ζαγορίν» διευκρινίζει ο κ. Βαλασσάς και προσθέτει ότι «κάθε χρόνο αφήνουµε ένα κενό στα µέσα του καλοκαιριού µέχρι να συγκοµιστεί η καινούρια παραγωγή. Σε µια οµαλή χρονιά έχουµε µέχρι µέσα Ιουνίου».
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι δυνητικός στόχος για τις εξαγωγές των ελληνικών µήλων είναι η Ινδία που άνοιξε φέτος και φαίνεται πως υπάρχουν πολλές προοπτικές.
[ads-post]
Οι ζημιές στην Πολωνία στρώνουν το έδαφος για το ελληνικό προϊόν
Σηµαντικές ζηµιές στη φετινή παραγωγή µήλων καταγράφηκαν σε παραγωγικές περιοχές της Πολωνίας, καθώς οι παγετοί του Μαΐου επηρέασαν σηµαντικά την άνθηση και την καρπόδεση των δέντρων.
Αν και ακόµα οι ζηµιές δεν έχουν αποτιµηθεί, η παρατεταµένη ανοµβρία σε συνδυασµό µε τους παγετούς του Μαΐου θα επηρεάσουν την παραγωγή φρούτων, σύµφωνα µε το Πολωνικό Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο (GUS). Να σηµειωθεί ότι, η Πολωνία είναι η χώρα µε τη µεγαλύτερη παραγωγή µήλων στην Ευρώπη και η τρίτη σε παγκόσµιο επίπεδο.
Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγιάς «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, «η Πολωνία που είναι η χώρα µε την υψηλότερη παραγωγή µήλου, σε χρονιές που κατακλύζει την αγορά, εξαιτίας της υψηλής παραγωγής, δηµιουργεί σηµαντική «πίεση» στα ελληνικά µήλα».
Επισηµαίνεται ότι και πέρυσι η καλλιέργεια στην Πολωνία αντιµετώπισε σηµαντικές ζηµιές, λόγω των παγετών και η µείωση της παραγωγής έφτασε το 25%, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να ισορροπήσουν την αγορά.
Επιπλέον, σύµφωνα µε στοιχεία του ιστότοπου freshplaza, φαίνεται πως την περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, η ζήτηση για µήλα αυξήθηκε σηµαντικά, καθώς είναι από τα φρούτα µε τη µεγαλύτερη µετασυλλεκτική διάρκεια ζωής, αυξάνοντας τις τιµές των πολωνικών µήλων κατά 94% σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά.
Πηγη: agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου