Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ιγγλέσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Σποράδων κ. Ζλατούδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζώγας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Αλμυρού, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Νοτίου Πηλίου, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, του Δασαρχείου Αλμυρού, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας, της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Λέσχης Εθελοντών Βόλου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου, το Δασαρχείο Βόλου, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού και η ΔΕΔΔΗΕ.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.
[ads-post]
Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι ο καθένας από το δικό του μετερίζι ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα όποια θέματα, που ελπίζουμε να μην ανακύψουν, ενόψει της θερινής περιόδου και πάντα δεδομένων των συγκυριών, γιατί βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, με επιπρόσθετο αυτό της πανδημίας, με νέα δεδομένα, με πιο μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις, στις μεταφορές μηχανημάτων, στη μεταφορά προσωπικού. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει και βρίσκονται και σε εξέλιξη οι διαδικασίες που αφορούν στην Ηπειρωτική Μαγνησία και στα νησιά σε σχέση με αποψιλώσεις, καθαρισμό ρείθρων κ.λ.π..
Παρ’ότι ήταν πολύ δύσκολο γιατί την προηγούμενη χρονική περίοδο δεν μπορούσανε να γίνουν οι διαδικασίες με ρυθμούς γρήγορους, λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τον COCID-19, ενεργοποιήσαμε τα Μητρώα Μηχανημάτων, συνάμα βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης οι καθαρισμοί ρεμάτων προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη υλοποιηθεί γύρω στα 5 εκ. ευρώ στην Ηπειρωτική Μαγνησία και στα νησιά. Ξεκινάμε την οριοθέτηση διευθέτησης των χειμάρρων στην Σκιάθο, διαμόρφωση δρόμων, ολοκλήρωση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Πέρα όμως από όλα αυτά που κάνουμε και έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας υπάρχουν προβλήματα τα οποία επισημαίνω συνεχώς, με πρώτο και καίριο αυτό της υποστελέχωσης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της υποχρηματοδότησης.
Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με αυτό. Πρέπει να εγγραφούν μεγαλύτερα ποσά στον κωδικό που αφορούν στα έργα της Πολιτικής Προστασίας για όλη τη Μαγνησία, μια ιδιαίτερη περιοχή που έχει βουνό, κάμπο και νησιά και αυτό απαιτεί συγκεκριμένα χρήματα, συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένες δράσεις και επιμένω για πολλοστή φορά ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το έγγραφο που έχει αποσταλεί τρεις φορές στα αρμόδια Υπουργεία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μας παρέχουν ένα πλωτό μέσο στο λιμάνι του Βόλου, όταν η επικινδυνότητα για πυρκαγιά λόγω των καιρικών συνθηκών είναι πολύ υψηλή. Απεύχομαι να έχουμε μια μεγάλη πυρκαγιά σε κάποιο από τα νησιά μας γιατί χωρίς πλωτό μέσο θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση μεταφοράς πυροσβεστών και οχημάτων από το Βόλο.
Θεωρώ ότι βασικό στη διάρκεια της θερινής περιόδου είναι να συνεργαζόμαστε και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξέρουμε που πρέπει να απευθυνθούμε. Υπάρχει μια πυραμίδα σε όλο αυτό, με πρωτεύοντα ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει πρωταρχικό-πρωταγωνιστικό ρόλο σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να μην γίνονται άσκοπες ενέργειες και να μπορούμε να συντονιζόμαστε».
Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου