Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την ενίσχυση της οικονομίας στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Δ.Σ. του ΣΘΕΒ
με την συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, η αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης, η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης στην μετά-COVID 19 εποχή, αποτέλεσαν θέματα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα εργαλεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας καθώς και στις δυνατότητες για περισσότερες επενδύσεις, με στόχο τη μετατροπή της πανδημίας σε ευκαιρία.
"Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μέτρα που εξαντλούν τα όρια των δυνατοτήτων μας. Χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο είτε του ΕΣΠΑ, είτε του κρατικού προϋπολογισμού, είτε της Αναπτυξιακής Τράπεζας και αναμένουμε και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για να δούμε τι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με ευρωπαϊκά χρήματα, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού νέο δανεισμό".
Επίσης αναφέρθηκε στην θετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του ορίου de-minimis, για τα περιθώρια ενίσχυσης μέσω αναπτυξιακού νόμου, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με μεγαλύτερη ευελιξία, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο «ανάσα» ρευστότητας στην οικονομία.
[ads-post]
Επιπροσθέτως ανέφερε πως σχεδιάζεται να δοθεί η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων στις τράπεζες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης τους ενώ αναφερόμενος στη βιομηχανική παραγωγή, είπε ότι θα υπάρξουν εξειδικευμένα εργαλεία χρηματοδότησής της.
Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των εργαλείων χρηματοδότησης, και την ανάγκη κατοχύρωσης και διανομής των πόρων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επίσης τόνισε ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ, η καταπολέμηση γραφειοκρατίας καθώς και η ταχύτερη διεκπεραίωση επιχειρηματικών και αναπτυξιακών σχεδίων, αδειοδοτήσεων και διευκολύνσεων για όλες τις επιχειρήσεις.
Επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναφέρθηκαν στις διαδικασίες επιτάχυνσης του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ, καθώς και την υλοποίηση fast track επενδύσεων.
Η επιχειρηματική κοινότητα προσδοκά πως τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένονται να προκηρυχθούν βάση των νέων εξελίξεων στην μετά COVID-19 εποχή θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της οικονομίας.
Με κοινό παρανομαστή την αλληλεγγύη και τις ανάγκες του συνόλου των επιχειρήσεων, ο ΣΘΕΒ ως επιχειρηματικός φορέας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σε θέματα που αγγίζουν την πραγματική οικονομία και ενισχύουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου