Υλικά:
- 1 ½ κιλό ψαχνό βοδινό (κόντρα φιλέτο καλύτερα),
- 150 γρ. µπέικον,
- 3 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
- 350 γρ. (5 µικρά) διαλεγµένα πολύ µικρά κρεµµύδια (όχι όµως για στιφάδο),
- 350 γρ. φρέσκα µανιταράκια σε τέταρτα (3 ½ φλ. περίπου)
- 1 κρεµµύδι σε φετάκια,
- 1 καρότο ψιλοκοµµένο,
- 2-3 σκελίδες σκόρδα ψιλοκοµµένα,
- 3 κουταλιές αλεύρι,
- 1 µπουκάλι (3 φλ.) κόκκινο, ξηρό κρασί,
- 1 ½ κουταλιά πελτέ ντοµάτας,
- 1 φύλλο δάφνης + 1 κλωναράκι θυµάρι + 1 κλωναράκι σέλινο, δεµένα µαζί µε σπάγκο,
- 3 φλ. ζωµό βοδινού,
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι.
[ads-post]
Εκτέλεση:
- Κόβετε το κρέας σε µεγαλούτσικους κύβους και το µπέικον κατά πλάτος σε λεπτές λωρίδες.
- Ζεσταίνετε µια µεγάλη, βαριά κατσαρόλα στη φωτιά και κοκκινίζετε µέσα το µπέικον σε µέτρια φωτιά µέχρι να ροδίσει.
- Το βγάζετε µε τρυπητή κουτάλα και το κρατάτε παράµερα.
- Αφήνετε µέσα στην κατσαρόλα 2-3 κουταλιές από το λίπος που κατέβασε, δυναµώνετε τη φωτιά και βάζετε µέσα το µισό περίπου κρέας (πρέπει να µπαίνει σε µια στρώση στον πάτο της κατσαρόλας).
- Το κοκκινίζετε από όλες τις µεριές, το βγάζετε σε πιατέλα και προσθέτετε µέσα άλλο, µέχρι να το κοκκινίσετε όλο.
- Στο µεταξύ, λιώνετε 1 κουταλιά βούτυρο σε ένα τηγάνι και κοκκινίζετε µέσα τα κρεµµύδια, γυρίζοντάς τα µέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζετε σε ένα πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε άλλη µια κουταλιά βούτυρο και προσθέτετε τα µανιτάρια.
- Τα σοτάρετε µέχρι να ροδίσουν και τα βάζετε µαζί µε τα κρεµµύδια.
- Όταν κοκκινίσει όλο το κρέας, προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι σε φετάκια µε το καρότο και τα σκόρδα, µέχρι να µαραθούν.
- Τα πασπαλίζετε µε το αλεύρι, ανακατεύετε για 1-2 λεπτά µέχρι να απορροφηθεί και ρίχνετε µέσα το κρασί, τον πελτέ και τα δεµένα µυριστικά.
- Αφήνετε να κοχλάσει, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας µε ξύλινο κουτάλι.
- Επιστρέφετε το κρέας και το µπέικον στην κατσαρόλα και προσθέτετε το µισό ζωµό βοδινού.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα, αφήνετε να κοχλάσει, αλατοπιπερώνετε και χαµηλώνετε στο µίνιµουµ τη φωτιά.
- Αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί για 3 περίπου ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο λίγο ζωµό και ανακατεύοντας το φαγητό.
- Στο τέλος, ρίχνετε µέσα τα κρεµµύδια και τα µανιτάρια και συνεχίζετε το ψήσιµο, πάντα µε σκεπασµένη την κατσαρόλα, για ½ ακόµη ώρα.
- Βγάζετε και πετάτε τα δεµένα µυριστικά και όταν κρυώσει, το βάζετε στο ψυγείο. (Το Μπουργκινιόν είναι καλύτερο την επόµενη µέρα.
- Το ξαναζεσταίνετε προσθέτοντας, αν χρειαστεί, 1-2 κουταλιές νερό).
Καλή σας όρεξη...
Γράφει για την larisacitynews.GR
Angel
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου