Προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο «Διερεύνηση Παραμέτρων Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Λαρισαίων», υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.
Η «αστική ανθεκτικότητα» ορίζεται ως η ικανότητα των πόλεων να αντέχουν, να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται, απέναντι σε χρόνιες προκλήσεις, όπως πιέσεις (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) ή απρόσμενες κρίσεις και καταστροφές (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης).
Τέτοιες προκλήσεις είναι η οικονομική και χωρική συρρίκνωση λόγω κρίσης, η ανεργία, οι προσφυγικές ροές, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και η έλλειψη συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.
[ads-post]
Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις όσον αφορά στις επενδύσεις σε αστικές υποδομές, κτίρια και γη που λαμβάνονται τώρα θα έχουν τεράστιες συνέπειες για τη μελλοντική αστική ανάπτυξη. Κάθε πόλη ορίζει έναν καταρχήν τόπο οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής ζωής σε ένα δεδομένο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Τονίζεται ότι η ελληνική εμπειρία σε θέματα αστικής ανθεκτικότητας είναι περιορισμένη. Μόνο 2 πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν εκπονήσει ανάλογα Σχέδια, αφού πρώτα όμως προηγήθηκε μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και προεργασία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Η αστική ανθεκτικότητα αναφέρεται στην αντιμετώπιση τόσο των απρόσμενων κρίσεων (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης), όπως είναι οι σεισμοί, καύσωνες, επιδημίες, κλπ, όσο και των χρόνιων πιέσεων (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) που εξασθενούν τον αστικό ιστό (ανεργία, μακροοικονομική κρίση, έλλειψη συνεργασίας φορέων, κτλ).
Οι 4 διαστάσεις της ανθεκτικότητας είναι:
- Υγεία και ευεξία: υγεία και την ευημερία όλων όσων ζουν και εργάζονται στην πόλη.
- Οικονομία και κοινωνία: κοινωνικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα που επιτρέπουν στους αστικούς πληθυσμούς να ζουν ειρηνικά και να ενεργούν συλλογικά.
- Υποδομές και περιβάλλον: ανθρωπογενή και φυσικά συστήματα που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες, προστατεύουν και συνδέουν τους αστικούς πολίτες.
- Ηγεσία και στρατηγική: η ανάγκη για ενημερωμένη, συνεκτική, ολοκληρωμένη και επαναληπτική (iterative) λήψη αποφάσεων στις πόλεις.
Η εκπόνηση της μελέτης χρηματοδοτείται από το Δήμο Λαρισαίων με το ποσό των 80000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν στελέχη της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Newsroom larisacitynews.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου