ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: "Με έρευνα και drone ο εντοπισμός πηγών μόλυνσης"

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: "Με έρευνα και drone ο εντοπισμός πηγών μόλυνσης"


Παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας του αέρα στον Βόλο τους τελευταίους έξι μήνες


Έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια , ενημερώνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που υλοποιεί το πρόγραμμα GreenYourAir. Όπως τονίζεται σε ενημερωτική ανακοίνωση, ελέγχους θα κάνει και «drone, το όποιο θα εξοπλιστεί με κατάλληλες συσκευές για τον εντοπισμό συγκεκριμένων πηγών μόλυνσης», ενώ γνωστοποιεί ότι οι τοπικοί φορείς, θα κληθούν το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν σε μια συνάντηση στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με σκοπό την ενημέρωση τους για το ερευνητικό πρόγραμμα GreenYourAir.

[ads-post]

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, που υπογράφουν ο Δρ. Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δρ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με Επιστημονικούς υπεύθυνους τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ήθελε να ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης του Βόλου ότι

1) Έχει ξεκινήσει εδώ και 6 μήνες παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους 2,5μg ενώ παράλληλα μελετά το πως επηρεάζεται η υγεία των πολιτών. Για το έργο δεν ζητήθηκε ποτέ χρηματοδότηση από τους τοπικούς φορείς, για να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της μελέτης, ακόμα και από τον πιο επιφυλακτικό συμπολίτη μας. Το έργο αποτελεί μέρος Ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος.

2) Έχει γίνει ήδη η παραγγελία ενός drone το όποιο θα εξοπλιστεί με κατάλληλες συσκευές για τον εντοπισμό συγκεκριμένων πηγών μόλυνσης .

3) Για την ερευνητική ομάδα μας, η μελέτη της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου αποτελεί πολύ σοβαρό αντικείμενο έρευνας. Για να βγουν σωστά συμπεράσματα χρειάζεται χρόνος (12 μήνες καταγραφής και παρατήρησης) και κατάλληλη πολυεπιστημονική προσέγγιση που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο μας. Για τον λόγο αυτό αν και έξη μήνες καταγράφουμε την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων μεγέθους 2,5μg στην πόλη μας, με 12 συσκευές που έχουν τοποθετηθεί σε 12 σημεία επιλεγμένα βάση έρευνας που έχουμε κάνει, δεν έχουμε προβεί σε καμία ανακοίνωση.

4) Έχει ενημερώσει με επίσημες επιστολές που εστάλησαν από την γραμματεία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, με αριθ. πρωτ. 717, 718, 719/02-09-2019, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κύριο Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κυρία Κολυνδρίνη και τον Δήμαρχο Βόλου κύριο Μπέο για την υλοποίηση της μελέτη μας. Στις επιστολές που εστάλησαν πέραν της ενημέρωσης η ομάδα μας, προτείνει:
Ι) Να θέσουμε από κοινού συγκεκριμένο στόχο μείωσης των ρύπων στην πόλη μας μέχρι το τέλος της νέας θητείας τους και να εργαστούμε για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
ΙΙ) Τους προσκαλούμε το άμεσο διάστημα να συμμετέχουν σε μια συνάντηση στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με σκοπό την ενημέρωση τους για το ερευνητικό πρόγραμμα GreenYourAir.

5) Έχει ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Η ομάδα μας έχει προσκαλέσει στην συνάντηση και τον ιατρικό σύλλογο, ο οποίος ήδη έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συμβάλει στην μελέτη μας.

6) Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την ευθύνη της επιλογής της ερευνητικής ομάδας που θα συνεργαστεί. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν μάλιστα για τις δραστηριότητες τους, έχει πρόσφατα επίσημα ενημερωθεί. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια των ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που όρισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας όποτε και αν το χρειαστούν.

7) Ο πρώτος 12μηνος κύκλος μετρήσεων μας θα κλείσει τον Μάρτιο 2020. Στη συνέχεια θα γίνει πλήρης ανάλυση των δεδομένων και συσχέτιση αυτών με ιατρικά περιστατικά. Οι ανακοινώσεις σε ότι αφορά τα τελικά αποτελέσματα της μελέτη μας, θα γίνουν όταν αυτή ολοκληρωθεί, με σεβασμό στους συμπολίτες μας που ανησυχούν. Μέχρι τότε οι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα μελετών των συνεπειών της ρύπανσης στην υγεία από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια».





Πηγή: www.magnesianews.gr










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια