ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτελείται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτελείται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα


Έργα 650 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός: Έχουμε αφήσει βαθύ αποτύπωμα, επιλύοντας χρόνια προβλήματα στην γεωργία και την κτηνοτροφία» 



Η παραγωγική επανάσταση στη Θεσσαλία ξεκινά από τη γη και τους ανθρώπους της, για αυτό και η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα, δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ένα πρόγραμμα με εκατοντάδες έργα σύγχρονων υποδομών, που διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία, με δράσεις για την ενίσχυση της προβολής και της εμπορίας των τοπικών προϊόντων και με στοχευμένες παρεμβάσεις που επιλύουν χρόνια προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε ο πρωτογενής τομέας να πρωταγωνιστήσει στην απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

«Το αγροτικό μας αποτύπωμα είναι βαθύ»: Μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έργα 650 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία, σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 148 έργα υποδομών, προϋπολογισμού 137 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΚΑΠ, Μπαλτατζής, ΣΑΕΠ (Γεωτρήσεις), ΥΠΑΑΤ (Ταμιευτήρες). Ενδεικτικά: οι λιμνοδεξαμενές σε Ξηριά, Γλαύκη και Καστρί Αγιάς, τα φράγματα Γυρτώνης και Ληθαίου, υπογειοποιήσεις αγωγών σε περισσότερα από 2.000 χλμ., αγροτικοί δρόμοι, εγγειοβελτιωτικά έργα και εκατοντάδες έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού δίνοντας λύση σε γεωργούς και σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν γεννήτριες. Σημαντικές ήταν και οι δράσεις για την ενίσχυση της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. 


Πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα 

Η Θεσσαλία έχει πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα. Δημιουργήσαμε αλυσίδα εξωστρέφειας με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια να έχουν αυξηθεί κατά 500%. Τα θεσσαλικά προϊόντα εν γένει, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Αναδείξαμε την ευεργετικότητα του μελιού και του τσαγιού Ολύμπου. Έχουμε σε ισχύ το Πιστοποιητικό Ποιότητας «ThessAgro» για τη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την καλύτερη προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές, ειδικά αυτών που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο «Καλάθι Θεσσαλικών Προϊόντων». Ανάμεσα τους και τα πιστοποιημένα ΠΟΠ προϊόντα: μήλα Ζαγοράς, αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας, ελιά Πηλίου-Βόλου, μανούρι, γαλοτύρι, κασέρι, γραβιέρα Αγράφων, φέτα, μπάτζος και τα κρασιά ΟΠΑΠ (Μεσενικόλας, Αγχίαλος, Ραψάνη και κρασί Ολύμπου). 

Για εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έχουν υποβληθεί 1.762 σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών εντάχθηκαν 1.820 νέοι με ενίσχυση 34,3 εκατ. ευρώ. Από το πρόγραμμα δακοκτονίας προστατεύτηκαν 3,2 εκατ. ελαιόδεντρα, ενώ έχει επιλυθεί και το χρόνιο πρόβλημα της αργοπορημένης έναρξης του προγράμματος και των ψεκασμών με σημαντικές επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή. Από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελουργικών εκτάσεων για την περίοδο 2018-2019 δόθηκαν ενισχύσεις για ποιοτική αναβάθμιση, εγκατάσταση ποικιλιών με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και προστασία του περιβάλλοντος. Από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης ενισχύθηκαν 1.500 δικαιούχοι, από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας ενισχύθηκαν 305 παραγωγοί, ενώ από το πρόγραμμα μελισσοκομίας ενισχύθηκαν 980 μελισσοκόμοι. Χρηματοδοτήσαμε 17 Οργανώσεις Παραγωγών. Στο ΠΑΑ εντάχθηκαν 36 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ και έχουμε 15 αιτήσεις πληρωμής από το νέο Πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών εγκρίθηκαν δεκάδες αιτήσεις κτηνοτρόφων ενώ τέλος από το πρόγραμμα αλιείας υλοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με Λιμενικές Αρχές, Αλιευτικούς Συλλόγους και αλιείς και εκδόθηκαν άδειες αλιείας, επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών κλπ. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας στη Θεσσαλία, με έργα προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ για βελτίωση της πρόσβασης σε αγροτική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Με 28,4 εκατ. ευρώ επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια μέσω του προγράμματος Leader και με 8 εκατ. ευρώ σχέδια για επενδύσεις κάτω των 600.000 ευρώ στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. 

[ads-post]

Η «διεθνής» λίμνη Κάρλα 

Η επανασύσταση της λίμνης Κάρλα είναι το εμβληματικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας που δίνει ανάσα ζωής στον θεσσαλικό κάμπο και συγκεντρώνει διεθνή αναγνώριση και προβολή. Πριν από λίγες ημέρες το ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews ταξίδεψε στη Θεσσαλία στο πλαίσιο αφιερώματος σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδυάζουν πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση. Ο Κώστας Αγοραστός παρουσίασε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Ν.Α. Ευρώπη, που ξαναδίνει το δώρο της ζωής, το νερό, σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης και δημιουργεί ένα νέο τοπίο για την αγροτική ανάπτυξη, το οικοσύστημα και τον πολιτισμό, μια βραβευμένη «καλή πρακτική» που υιοθετήθηκε από την Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε «έργο-ωδή» προς την Περιφέρεια και τους κατοίκους της. Από το νερό της Κάρλας αρδεύονται σήμερα χωρίς κόστος περίπου 10.000 στρέμματα. Μόνο από την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, το όφελος για τους αγρότες ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον η μεγάλη επάρκεια άμεσα διαθέσιμου νερού δημιουργεί προοπτικές και για νέα είδη καλλιεργειών, όπως οι δενδρώδεις. «Είμαστε περήφανοι που το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο προσφέρει στην παραγωγή και στην κοινωνία. Χωρίς νερό δεν υπάρχει εύφορη γη, δεν υπάρχει ζωή. Είναι θέμα επιβίωσης για το σύνολο του αγροτικού κόσμου στη Θεσσαλία» δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός. 


Το μέλλον 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να αναλάβει το έργο του Αχελώου και το σύνολο της διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητά μας και τον υπερκομματικό μας πατριωτισμό. «Δώστε μας τον Αχελώο και θα τον φτιάξουμε», αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στο κεντρικό κράτος. 

Σημαντική προτεραιότητα επίσης, είναι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό μας για το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, που δημιουργούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, στην Κίτρινη Αποθήκη στο Βόλο. Η προώθηση της Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό τομέα είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς άξονες του Κέντρου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ηγετική θέση της Θεσσαλίας στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανώσουμε δράσεις όπως το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καινοτόμων Τεχνολογιών Αγροδιατροφικού Τομέα όπου θα παρουσιάζονται οι εξελίξεις, τεχνολογικές και πολιτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, τo Agro Hackathon που θα προτείνει τεχνολογικές λύσεις σε προβλήματα του κλάδου, το Agro Tech Innovation event που θα φέρνει σε επαφή τις νέες επιχειρήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες από άλλες χώρες και το Thess -Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ που θα υποστηρίζει καινοτομίες και θα προτείνει νέες λύσεις προς υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του κλάδου. 


Και νέα έργα υποδομών 

Συνεχίζουμε τα έργα υποδομών: έχουν κατατεθεί και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Θεσσσαλίας 23 έργα προϋπολογισμού 29,5 εκατ. ευρώ για υποδομές εγγείων βελτιώσεων. Πρόκειται για έργα έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, για τα οποία έχουν την ευθύνη οι Περιφέρειες. Ενδεικτικά: η λιμνοδεξαμενή Παλαιομονάστηρου, φράγμα στα Βρυσιά, θυροφράγματα στο δήμο Καρδίτσας, υπόγειοι αγωγοί σε Φαλάνη-Γιάννουλη, Αμπελώνα, Φάρσαλα, Βαμβακού, Ραψάνη, Καλοχώρι-Χειμάδι, Μακρυχώρι, Ελάτεια, αντλιοστάσιο Μελισσοχωρίου Σοφάδων, άρδευση Αμπελιών Βασιλικής, εκσυγχρονισμός δικτύων και συστημάτων κ.α. 

Επιπλέον προωθούμε σημαντικά έργα νερού όπως τα αρδευτικά δίκτυα Τρικάλων με 12,1 εκατ. ευρώ, Υπέρειας –Ορφανά με 60 εκατ. ευρώ. Ταυρωπού με 11,2 εκατ. ευρώ, στη λίμνη Κάρλα με 16,5 εκατ. ευρώ, Σελλάνων 4,3 εκατ. ευρώ, φράγματα σε Αμπελάκια 7,5 εκατ. ευρώ, και σε Αγιόκαμπο –Λιβαδότοπο με 19,5 εκατ. ευρώ και ενεργειακές κοινότητες στην Θεσσαλία ΓΟΕΒ με 2,7 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων στον αγροτικό τομέα, η οποία προλαμβάνει και αντιμετωπίζει πιθανές κρίσεις στηρίζοντας τον παραγωγό. Στη Θεσσαλία, το επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι τέτοιο που θα το ζήλευαν πολλές άλλες περιφέρειες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αξιοποιούμε αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την διάθεση για προσφορά προς όφελος της Θεσσαλίας, της αγροτικής οικονομίας και εν τέλει της κοινωνίας. 





Newsroom larisacitynews.GR





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια