Περισσότερα συντηρητικά με θύμα την ποιότητα
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των 13.000 παραδοσιακών αρτοποιών όλης της χώρας, το ψωμί που καταναλώνει ο Ελληνας (περίπου 800.000 τόνους ετησίως, με συνολικό τζίρο άνω του ενός δισ. ευρώ) είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος υψηλής ποιότητας. Κατά ένα μικρότερο, αμφιβόλου ποιότητας. Τους τελευταίους μήνες οι αρτοποιοί συγκεντρώνουν τα πυρά τους στη μάχη της ζύμης, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα μας εισάγεται κατεψυγμένη ζύμη, κάτι που δεν απαγορεύεται αλλά θέτει εν αμφιβόλω την ποιότητα του ψωμιού.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αρτοποιών έχουν καταγγείλει εισαγωγές κατεψυγμένης ζύμης από χώρες όπως η Κίνα, το Μαρόκο και η Βουλγαρία, υποστηρίζοντας ότι το ψωμί από τέτοιες εισαγωγές σερβίρεται ως «φρέσκο». Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχ. Μούσιος αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραστατικών εγγράφων για εισαγωγή 18 τόνων κατεψυγμένης ζύμης πολωνικής προέλευσης.
[ads-post]
Η ιστορία της Λαγάνας
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αν και ο Οράτιος στα κείμενά του χαρακτηρίζει τη λαγάνα ως “το γλύκισμα των φτωχών”, το «λάγανον», όπως αναφέρει ο Αριστοφάνης κανείς δεν γνωρίζει τι γεύση είχε τότε. Η λαγάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.
Η υψηλή θρεπτική της αξία της οφείλεται στο σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό και σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες μειώνουν τη χοληστερίνη και ενεργούν ευεργετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Το σουσάμι που περιέχει η λαγάνα είναι πλούσιο σε αμινοξέα και παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Όταν συνδυασθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας.
Newsroom larisacitynews.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου