ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Και δεύτερος ασθενής με Η1Ν1 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου




Σε έξαρση πανελλαδικά τα κρούσματα του ιού της γρίπης - Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ 


Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύονται δύο Βολιώτες ασθενείς με τον ιό της γρίπης, ένας νεότερος άνδρας και ένας ηλικιωμένος.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του στελέχους της γρίπης Η1Ν1 που εκδηλώθηκαν στον Βόλο το διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών.


Μάλιστα το δεύτερο περιστατικό εισήχθη στη ΜΕΘ μόλις προχθές και αφορά σε έναν Βολιώτη ηλικίας 83 ετών. Ο υπερήλικας είχε υποκείμενο νόσημα και καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και παρόλα αυτά δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης.


Παρουσιάστηκε στο Νοσοκομείο με εμπύρετο βήμα και εισήχθη στη ΜΕΘ όπου παραμένει νοσηλευόμενος.


Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν στις 10 Ιανουαρίου και αφορά σε έναν νεότερο άνδρα ηλικίας περίπου 45 ετών ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό αν και δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και δεν περιλαμβανόταν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες παρουσίασε ξαφνικά πυρετό και έμεινε μία εβδομάδα στο σπίτι. Καθώς ο πυρετός δεν υποχωρούσε απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο και έλαβε αγωγή, αλλά στην πορεία η υγεία του επιδεινώθηκε και τελικά εισήχθη στη ΜΕΘ.

[ads-post]

Να επισημανθεί ότι πέρυσι δεν υπήρχε κανένα περιστατικό με γρίπη που να νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ.


Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας από τον περασμένο Οκτώβρη ακόμη ενημέρωνε για μέτρα πρόληψης κατά της εποχικής γρίπης.


Κύριο μέτρο πρόληψης όπως ενημέρωνε η Διεύθυνση Υγείας είναι ο εμβολιασμός σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε παιδιά άνω των έξι μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, καρδιακή νόσο κ.ά.


Επισημαίνει ότι ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης μεγαλώνει πανελλαδικά την ώρα που οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναμένουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.


Εξάλλου, δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της γρίπης, ενώ άλλοι 24 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.


Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 6 θάνατοι, ενώ 64 ασθενείς εισήχθησαν σε Εντατικές. Από αυτούς μόνο οι 9 είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.


Κυρίαρχο στέλεχος φέτος είναι ο ιός H1N1, που είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 με πολλά θανατηφόρα κρούσματα. Το συγκεκριμένο στέλεχος περιλαμβάνεται στο αντιγριπικό εμβόλιο, παρόλα αυτά μεγάλο ποσοστό κυρίως των ευπαθών ομάδων δεν το έχει κάνει.


Τα θύματα της γρίπης έως τώρα είναι 5 άντρες και 1 γυναίκα, από 49 έως 83 ετών. Τα περισσότερα παιδιά που διακομίζονται στα εξωτερικά ιατρεία παρουσιάζουν πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, έντονο μπούκωμα, ανορεξία ή καταβολή, ενώ μπορεί να έχουν πόνο στην κοιλιά και διάρροια.


Η γρίπη είναι σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 18.000.







Πηγή: www.taxydromos.gr (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ)





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια