ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Νέα παραποτάμια πάρκα σχεδιάζει ο Δήμος Λαρισαίων στον Πηνειό


Νέα παραποτάμια πάρκα σχεδιάζει ο Δήμος Λαρισαίων στον Πηνειό


Ένα συνολικό σχέδιο ανάπλασης που περιλαμβάνει ήπιας μορφής παρεμβάσεις στον Πηνειό ποταμό, βρίσκεται στο επίκεντρο των μελετών του δήμου Λαρισαίων και αφορά τη συνολική ένταξη του ποταμού στον ιστό της πόλης της Λάρισας.


Πρόκειται για ένα σχέδιο μελέτης το οποίο παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο η παραποτάμια περιοχή του Πηνειού στη Λάρισα θα μετατραπεί σε ένα ενιαίο γραμμικό πάρκο προσφέροντας στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες έναν χώρο αναψυχής στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άλλωστε ο Πηνειός ποταμός αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς για την περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του από τις πόλεις που τις διασχίζει βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των συζητήσεων και των προτάσεων από τους δήμους της περιοχής.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή της Λάρισας τα έργα ανάπλασης του Πηνειού αποτελούν συνέχεια μιας σειρά έργων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, μετατρέποντας τον ποταμό σε πόλο έλξης για αρκετούς Λαρισαίους, άλλα και σημείο συνάντησης, άθλησης και περιπάτου για όλες τις ηλικίες.



Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης του Πηνειού ποταμού, έχει κατατεθεί από τη δημοτική αρχή αρχική πρόταση στο πρόγραμμα Leader ύψους 600.000 ευρώ για την έναρξη έργων στην παραποτάμια περιοχή με επίκεντρο σε πρώτη φάση την περιοχή της Τερψιθέας, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν έργα την περιοχή του Αγίου Θωμά, στο κέντρο της πόλης, μέχρι και την περιοχή της Νέας Σμύρνης.


Το συνολικό σχέδιο αναπλάσεων και των δύο προγραμμάτων περιλαμβάνει λοιπόν μια μελέτη που επικεντρώνεται σε τρεις περιοχές και αφορά, μεταξύ άλλων, έργα φωτισμού, κατασκευής και σύνδεσης ποδηλατοδρόμων, περιπατητικών διαδρομών, καθιστικών σημείων, ξύλινων κατασκευών για τους λάτρεις του ψαρέματος, ενός χώρου εκδηλώσεων και ενός εκπαιδευτικού – ερευνητικού αγροτικού πάρκου, χαμηλή φύτευση και συνολική διαμόρφωση των χώρων.


Ταυτόχρονα ώριμες θεωρούνται και διάφορες προτάσεις και σκέψεις από τη δημοτική αρχή για την κατασκευή δημοτικών αναψυκτηρίων τα οποία βέβαια θα είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον κατά μήκος της όχθης του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα.


Σύμφωνα με το σχέδιο «Ένταξη του Πηνειού ποταμού στον αστικό ιστό και στη ζωή της πόλης της Λάρισας» η πρώτη περιοχή όπου προτείνονται να γίνουν έργα βρίσκεται στη περιοχή της Τερψιθέας, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων δυτικά από το κέντρο της Λάρισας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της εθνικής οδού Λάρισας – Τρικάλων. Η περιοχή οριοθετείται νοητά από τον χώρο που λειτουργεί η Αερολέσχη Λάρισας και τον χώρο απέναντι από το δάσος των Πλατανουλίων.


Η κεντρική ιδέα της πρότασης στο συγκεκριμένο σημείο, είναι η διαμόρφωση ενός εκτεταμένου άξονα κίνησης που θα φιλοξενεί την πεζή μετακίνηση και τη βόλτα με το ποδήλατο μήκους περίπου 2,3 χιλιομέτρων, με καθιστικά – βρύσες και χαμηλή φύτευση ενώ στο δυτικότερο άκρο της επέμβασης, προτείνεται η δημιουργία χώρου εκδηλώσεων και ενός εκπαιδευτικού – ερευνητικού αγροτικού πάρκου.


Η δεύτερη περιοχή βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Θωμά, όπου σήμερα αρκετοί πολίτες πηγαίνουν για ψάρεμα και προτείνεται να κατασκευαστούν ειδικές προβλήτες ιδανικές για ψάρεμα, παγκάκια, αλλά και ένα μονοπάτι μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων. Η περιοχή απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Λάρισας, ενώ πλησίον της περιοχής βρίσκονται σημαντικά κτήρια και εγκαταστάσεις της Λάρισας, όπως είναι η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή και το ΤΕΙ Θεσσαλίας


Η τρίτη περιοχή βρίσκεται εντός της πόλης της Λάρισας. Πρόκειται για το παραποτάμιο τμήμα που ξεκινάει από το ύψος του κεντρικού σταθμού του ΚΤΕΛ και καταλήγει στο ύψος του κυκλικού κόμβου της Νέας Σμύρνης, μήκους περίπου 850 μέτρων.


Αξίζει να αναφερθεί πως η Λάρισα μεταξύ άλλων έχει ενταχθεί και στο Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, που σκοπός του είναι η ανάδειξη των παραποτάμιων δήμων. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Λαρισαίων Γιώργος Σούλτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου σημείωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ανάγκη να αναδειχθεί περισσότερο το ποτάμι της Λάρισας αλλά και στη σημασία των έργων που θα γίνουν στην περιοχή.


Τέλος, ο κ. Σούλτης σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης του ποταμού έχει καταθέσει ο ίδιος πρόταση στο Δίκτυο, ώστε σε συνεργασία με τους παραποτάμιους δήμους να δημιουργηθεί ένα τουριστικό περιπατητικό μονοπάτι το οποίο θα ξεκινάει από την περιοχή της Καλαμπάκας και θα καταλήγει στο Δέλτα του Πηνειού Ποταμού στην περιοχή του Στομίου.


[ads-post]


Απόστολος Καλογιάννης: «Αυτό που έχει ανάγκη ο πολίτης της Λάρισας είναι να βρει σημεία διαφυγής από το επιβαρυμένο περιβάλλον της πόλης»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε πως η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής του Πηνειού βασίζεται στο σκεπτικό ότι υπάρχει ανάγκη για την ένταξη του ποταμού στον ιστό της πόλης, αλλά και στη βάση της δημιουργίας σημείων διαφυγής για τους πολίτες από το επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον.


Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Λαρισαίων εξηγώντας το σκεπτικό των παρεμβάσεων εξέφρασε την αντίθεση του σε λογικές και προτάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση έργων που θα οδηγούσαν στην κατασκευή μεγάλων τουριστικών, εμπορικών και άλλων οικοδομημάτων στην παραποτάμια όχθη. Άλλωστε όπως σημείωσε ο ίδιος ο δήμαρχος και με βάση τις προδιαγραφές που υπάρχουν η παραποτάμια περιοχή στη Λάρισα αποτελεί αντιπλημμυρική ζώνη για την πόλη, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η κατασκευή τέτοιων έργων.


«Αυτό που έχει ανάγκη ο πολίτης της Λάρισας είναι να βρει σημεία διαφυγής από το επιβαρυμένο περιβάλλον της πόλης και όχι να «πνίξει» κανείς το ποτάμι με οικοδομήματα. Αυτό που έχει δηλαδή ανάγκη ο Λαρισαίος είναι βρεθεί σε ένα όμορφο περιβάλλον, να πάρει την οικογένεια του να κάνει βόλτα με το ποδήλατο, να έρθει σε επαφή με τη φύση» είπε ο κ. Καλογιάννης και συμπλήρωσε: «Άλλωστε η λογική των ήπιων αναπλάσεων που προτείνουμε δεν είναι καθόλου μακριά από αυτό που περιγράφεται ως ευρωπαϊκά ποτάμια. Διότι υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκά ποτάμια. Υπάρχει για παράδειγμα η πόλη Μπρατισλάβα στη Σλοβακία όπου δίπλα στοn Δούναβη έχουν ανεγερθεί τεράστια εμπορικά κέντρα, ενώ υπάρχουν και τα παραδείγματα ευρωπαϊκών ποταμών, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, όπου δίπλα στο ποταμό Ρήνο έχουν γίνει έργα ήπιας ανάπλασης και χώροι αναψυχής, με ατελείωτους ποδηλατοδρόμους, περιπατητικά μονοπάτια, γήπεδα τένις, αλλά και χώροι με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα κ.α. Όταν μιλάμε συνεπώς για ευρωπαϊκά ποτάμια, αξίζει να είμαστε συγκεκριμένοι για το τι εννοεί ο καθένας».





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια