Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν σε κοινή τους ανακοίνωση 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις που επισημαίνουν ότι «έντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Ελλάδα ζει μια νέα πολύνεκρη τραγωδία» και προσθέτουν ότι τώρα είναι η ώρα για γενναίες πολιτικές αποφάσεις.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς, Επιπλέον επισημαίνουν ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν καεί περίπου 86.000 στρέμματα.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης – 68.892 στρέμματα – κάηκε στην Αττική, την Κινέττα και το Μάτι, ενώ πυρκαγιές υπήρξαν ακόμη στην Κορινθία, τα Χανιά, την Κρήτη, τη Μαγνησία, τη Λάρισα και την Εύβοια.
[ads-post]
Τα στοιχεία προέρχονται από το ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS). Αναφορικά με τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές, η εκτίμηση που προκύπτει από τα στοιχεία της δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service (EMS) της EE έχει ως εξής:
Ν. Βουτζάς-Μάτι: Συνολική καμένη έκταση 12.759 στρ. εκ των οποίων 6.934 στρ. οικιστικών περιοχών και 5.825 στρ, δασών και δασικών εκτάσεων. Γεράνεια όρη-Κινέτα: Συνολική καμένη έκταση 56.133 στρ. εκ των οποίων 53.157 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων και 2.976 στρ. οικιστικών περιοχών.
Η πυρκαγιά έχει κάψει μέρος της περιοχής Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2530005 «Όρη Γεράνεια» και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων».
Οι 11 οργανώσεις επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με επιστημονικά έγκυρες μελέτες, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση σε όλον τον πλανήτη, με συνέπεια περισσότερες, σαρωτικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. » Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην Ελλάδα, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021- 2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50% με 100%.
Επίσης, προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες / έτος». Προτείνουν μεταξύ άλλων την μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους, μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.
Ακόμη ζητούν κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά Δήμο (με σαφή υπόδειξη οδών διαφυγής, χώρων συγκέντρωσης και μέσων απομάκρυνσης) και έγκαιρη ενημέρωση, όπως και την έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων στη δασική υπηρεσία και τους ΟΤΑ, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (το αργότερο τον Μάρτιο) κάθε έτους.
Πηγή: protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου