Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα πάτησε το πόδι του στο υπουργείο Οικονομικών - Συζήτηση για εσωτερική κατανάλωση με φοροελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορές ΕΦΚΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, είχε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην συνάντηση συζητήθηκε το ελληνικό χρέος, ενόψει της έκθεσης του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ανάλυση βιωσιμότητας και τις μεταρρυθμίσεις, που θα ανακοινώσει το Ταμείο στα μέσα Ιουλίου.
Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια και δύο Μνημόνια, για περάσει ξανά το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών κάποιος επικεφαλής κλιμακίου των δανειστών, για να συντάξει έκθεση για την Ελλάδα. Τελευταία φορά ήταν το καλοκαίρι του 2014. Τότε ήταν ο (ανεκδιήγητος) Ινδός απεσταλμένος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ που έβαζε εμπόδια στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του Β’ Μνημονίου. Το 2015 το Β΄Μνημόνιο διεκόπη βίαια και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ οι απεσταλμένοι των θεσμών εκδιώχθηκαν από τα υπουργεία και μεταφέρονταν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, για να φανεί ότι το Μνημόνιο τέλειωσε.
Αλλά και από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, όταν υπεγράφη το 3ο Μνημόνιο με το νέο δάνειο από τον ESM και η Ντέλια Βελκουλέσκου διαδέχθηκε τον Ρίσι Γκογιάλ, ούτε η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ούτε κανένα μέλος της ευρωπαϊκής Τρόικας είχε την τιμή να επισκεφθεί ποτέ ξανά την οδό Νίκης και το γραφείο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Πέρυσι που το ΔΝΤ συνέτασσε την ίδια έκθεση (του άρθρου 4) οι συναντήσεις γίνονταν στο Χίλτον. Μόνον χθες, δύο μήνες πριν εκπνεύσει το 3ο Μνημόνιο, ο διάδοχος της Βελκουλέσκου, Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν μπήκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να συζητήσουν τα σοβαρά θέματα που διαλαμβάνονται στην παρακολούθηση της χώρας από το ΔΝΤ.
[ads-post]
Δεν ανοίγει θέμα συντάξεων
Όπως έγραφε και χθες το protothema.gr τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δεν πρόκειται στις συζητήσεις με τους δανειστές -και ειδικά με το ΔΝΤ- να ζητήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις το 2019, καθώς και η Κομισιόν πλέον συνδέει το δημογραφικό πρόβλημα και την γήρανση του πληθυσμού της χώρας με το Ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια Μνημόνιο, το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έθεσαν ξανά σε Eurogroup θέμα νέας μείωσης των συντάξεων, προεξοφλώντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν.
Ανώτατο στέλεχος της Κυβέρνησης που ρωτήθηκε και χθες σχετικά, για το αν η κυβέρνηση έθεσε ή θα θέσει τέτοιο θέμα, απάντησε «μα τώρα ψηφίσαμε τις μειώσεις με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022». Και αυτό, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Κατρούγκαλου στον ΤΗΕΜΑ FM ότι η συμφωνία της Πέμπτη στο Eurogroup δεν προβλέπει μείωση των συντάξεων, αλλά ήταν απλώς μια απαίτηση του ΔΝΤ η οποία δεν έχει λόγο ύπαρξης πια.
Ο κύριος Κατρούγκαλος άλλωστε ήταν ο ίδιος βουλευτής και υπουργός ο οποίος, πριν δεκαπέντε ημέρες, δήλωνε δημοσίως πως «είναι όλα ψέματα, σας λέω λοιπόν –και δεν το λέει εύκολα ένας πολιτικός- ότι αύριο θα παραιτηθώ εάν μου φέρετε μία φράση από το πολυνομοσχέδιο που να είναι σχετική με περικοπές, είτε με τις συντάξεις, είτε με οτιδήποτε». Και τελικά, στις 13/6/18, ψήφισε ένα πολυνομοσχέδιο που βρίθει περικοπών (και συντάξεων και αφορολογήτου κλπ) ως το 2022, χωρίς όμως να παραιτηθεί αν και στην σελίδα 69 που ο ίδιος ψήφισε (και έγινε έτσι νόμος 4959/2018) γράφει επί λέξει: «Περικοπή προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις σε % έως 18% του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης» «Μείωση του αφορολογήτου» κλπ.
(www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/d-mesos-pap-aposp.pdf)
Αλλαγή ατζέντας
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πάντως, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταβάλλει προσπάθειες για να θέσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα μέτρα ανακούφισης που πρέπει να λάβει η χώρα για πολίτες και επιχειρήσεις. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι στα μέσα Ιουλίου θα καταθέσει στο Μαξίμου μελέτη και σχέδιο φοροελαφρύνσεων προκειμένου, όπως είχε προαναγγείλει το βράδυ του Eurogroup από το Λουξεμβούργου, να υπάρξει ευρεία και σοβαρή συζήτηση του πολιτικού κόσμου της χώρας, για την διαχείριση του υπερπλεονάσματος.
Ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρεται έτσι στον «δημοσιονομικό χώρο», δηλαδή στα «υπερπλεονάσματα» πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, από τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να προαναγγέλλει παροχές. Στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε προ δεκαπενθημέρου προέβλεπε υπερπλέονασμα 111 εκατ. ευρώ για φέτος και 866 εκατ. ευρώ για το 2019, εκ των οποίων υπόσχεται φοροαπαλλαγές ύψους 700 εκατ. ευρώ (δηλαδή 70% από υπερπλέονασμα 977 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο στο Eurogroup η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω την Έκθεση Συμμόρφωσης και πλέον προβλέπει «μηδέν» υπερπλεόνασμα για φέτος και μόλις 555 εκατ. ευρώ το 2019, δηλαδή σχεδόν τα μισά από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση. Με απλά λόγια, κατά την Κομισιόν, 700 εκατομμύρια ευρώ για παροχές το 2019 «δεν υπάρχουν».
Πηγή: www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου