ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Brain drain αλλά ελληνικά

Brain drain αλλά ελληνικά



Ανησυχητικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα η διαρροή εγκεφάλων όπως είναι η ακριβής μετάφραση….. 


Το Brain drain όπως έχει πολυδιαφημιστεί και ακουστεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο απλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται εντατικότερα. Οι αιτίες προφανείς αλλά το θέμα είναι τελικά υπάρχει διαρροή εγκεφάλων; Δηλαδή η μετανάστευση αυτή κατά άλλους και ίσως όχι αδίκως μεταφράζεται ως χάσιμο μυαλών για τη χώρα και επιστημόνων που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε αυτή. 


Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι με το να φεύγει ένας νέος επιστήμονας από την Ελλάδα και να εξελίσσεται επαγγελματικά στο εξωτερικό αυτό αντιθέτως μεταφράζεται σε επέκταση της χώρας και εκτός των συνόρων αφού λέει κανείς : 


Και εδώ υπάρχει ένας Έλληνας επιστήμονας που διαπρέπει! 


Σίγουρα έχει να κάνει και με τον τομέα της επιστήμης που δραστηριοποιείται κανείς. Για παράδειγμα ιατρικά επαγγέλματα, φυσικές επιστήμες και γενικότερα ότι έχει σχέση με τεχνολογία και κατασκευαστικό κλάδο στα χρόνια που διανύουμε ως ένα βαθμό η μετανάστευση φαντάζει μονόδρομος για να κάνει κανείς καριέρα. Και δεν είναι μόνο αυτό απλά στην Ελλάδα ελλείψει χρηματοδοτήσεων στην έρευνα και την τεχνογνωσία δεν μπορεί εύκολα ο νέος επιστήμονας να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και κατάρτιση. 


[ads-post]


Επομένως , χωρίς τα πράγματα να είναι πάντα εύκολα το εξωτερικό είναι μια πόρτα ευκαιρίας. Με την προοπτική και την ελπίδα της επιστροφής για προσφορά και στον τόπο καταγωγής έχουν γίνει αθρόες μεταναστευτικές ροές νέων κυρίως στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης , στις ΗΠΑ και στον Καναδά. 


Αυτή η νέα μορφή μετανάστευσης είναι εντελώς διαφορετική από τη μετανάστευση των Ελλήνων τη δεκαετία του 60’ και του 70’. Τότε το εργατικό δυναμικό που βγήκε εκτός των συνόρων ήταν κατεξοχήν ανειδίκευτο ενώ τώρα είναι υψηλά καταρτισμένο και διεκδικεί εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. 


Δεν μιλάμε δηλαδή για τους Gastarbeiters όπως τους έλεγαν υποτιμητικά στη Γερμανία το 1960. 


Είτε έτσι είτε αλλιώς το θέμα είναι τι επιλέγει ο κάθε νέος για το μέλλον του. Σίγουρα δε μπορούν να φύγουν όλοι αλλά και δε μπορούν να μείνουν όλοι επίσης. 


Σημειωτέον , ότι στην Ελλάδα του 1960 και του 1970 με τη μετανάστευση Ελλήνων η χώρα μείωσε αισθητά τα ποσοστά της ανεργίας αφού ο μισός σχεδόν πληθυσμός της έφυγε. Και οι εναπομείναντες αν και πολλές γυναίκες δεν εργάζονταν όπως σήμερα , δεν αντιμετώπιζαν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σήμερα δε παρόλο τη μετανάστευση τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας μειώνονται. 


Άρα το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό! Είναι πολιτικό! 



Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα 
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθήνας



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια