Κοντεύει το Πάσχα και τι είναι αυτό που κάνουν όλες οι νοικοκυρές; Μα τι άλλο εκτός από σπιτικά τσουρέκια. Το θέμα είναι ότι σπάνια τα σπιτικά τσουρέκια μας πετυχαίνουν όπως αυτά του εμπορίου. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για τσουρέκια που έχει ξετρελάνει το internet και δεν θα χάσετε...
Υλικά:
- 1 ζαχαρούχο γάλα
- 2,5 κουτιά (με το κουτί απ’το ζαχαρούχο μετράμε) ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 6 αυγά
- 2 κουτιά σπορέλαιο
- 2 κουτ.γλ. κακούλε
- 2 κουτ.γλ. μαχλέπι
- 1 κουτ.γλ. μαστίχα Χίου
- 1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
- 200 γραμμ. μαγιά νωπή ή 7 φακελάκια ξηρή {των 8γρ}
- 1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
- 3 -4 κιλά αλεύρι γ.ο.χ {στα 3 κιλά θα είνα οκ. η ζύμη πρέπει να ειναι μαλακή, να κολλάει λίγο}
- 3 κουτιά ζεστό νερό
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το σπορέλαιο
- Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (ζεστό όχι καυτό) και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μίγμα της κατσαρόλας.
- Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.
Tips:
- Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι σκληρό για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια
- Το ταψί το στρώνουμε με λαδόκολλα.
- Ένα άλλο κόλπο για να μην απλώσουν τα τσουρέκια αλλά να πάρουν ύψος είναι να τα βάλουμε σε λαδόκολλα ένα ένα ξεχωριστά στο ταψί. Έτσι θα υπάρχει ένας «τοίχος» από λαδόκολλα ανάμεσα τους που δεν θα τα επιτρέψει να ενωθούν σαν ένα.
- Οταν πλάσουμε τα πρώτα τσουρέκια, τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν ενώ πλάθουμε τα επόμενα.
- Για να μη μαυρίσει από πάνω, το αυγό που θα τα αλείψουμε να είναι μόνο το ασπράδι όχι ο κρόκος.
- Πασπαλίζουμε σουσάμι, ή αμύγδαλο φιλέ, ενώ μέσα μπορούμε να βάλουμε σοκολάτα ή μαρμελάδα ή κρέμα.
Καλή επιτυχία...
Γράφει για την larisacitynews.gr
Angel