ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 το νότιο τμήμα της λεωφόρου Καραμανλή στη Λάρισα

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 το νότιο τμήμα της λεωφόρου Καραμανλή στη Λάρισα


Λύση στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας του νότιου τμήματος της λεωφόρου Καραμανλή δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, το έργο «Λεωφόρος Καραμανλή: Κατασκευή οδικού τμήματος από χ.θ. 3+330 έως χ.θ.. 5+690», προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ. 
Μετά την ολοκλήρωση και θετική αξιολόγησή του έργου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, με Δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος της Λεωφόρου Καραμανλή (Παλαιά Εθνική Οδός Αθήνας –Θεσσαλονίκης) στην πόλη της Λάρισας, από τον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Σεμερτζίδη (κόμβος Βιοκαρπέτ) έως και την προσαρμογή στον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Διγενή (303 ΠΕΒ), με την κατασκευή τριών (3) κυκλικών κόμβων καθώς και του αντίστοιχου παράπλευρου δικτύου.


Το συνολικό μήκος της αρτηρίας ανέρχεται σε 2,40 km, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών της στην υφιστάμενη οδό στην αρχή και το τέλος της.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με σχεδιασμό, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά υλοποιούμε έργα για τον άνθρωπο. Εντάσσουμε σήμερα ένα μεγάλο έργο, την συνέχιση του νότιου τμήματος της λεωφόρου Καραμανλή. Δηλαδή από το 303 ΠΕΒ έως και τον κόμβο της Βιοκαρπέτ μετά το Pantheon Plaza. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργεί ασφάλεια στην μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την μεταφορά των εμπορευμάτων. Περιλαμβάνει την κατασκευή κύριας οδού 2,4 χλμ, τρεις κυκλικούς κόμβους, παράπλευρο δίκτυο και αναμορφώνει στο σύνολό του την νότια είσοδο της Λάρισας η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Το έργο αυτό πρόκειται να προσφέρει τόσο θέσεις εργασίας, όσο και χρήμα στην πραγματική οικονομία». 


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου επίσης περιλαμβάνονται:

(α) Η βελτίωση – ανακατασκευή του ισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Σεμερτζίδη (Χ.Θ. 3+660) με τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου και την κατάργηση του υφιστάμενου σηματοδοτούμενου. Με την κατασκευή ισόπεδου κόμβου κυκλικής κίνησης (roundabout) επιτυγχάνεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας και αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας του ισόπεδου κόμβου. 

(β) Η κατασκευή τρισκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Φερεκύδη (Χ.Θ. 4+120). Με την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου παρέχεται η σύνδεση της οδού Φερεκύδη, και κατ΄ επέκταση της οδού Φαρσάλων με την οδό Καραμανλή (μετά την διάνοιξη της οδού Φερεκύδη) και παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αναστροφής στην αρτηρία. 

(γ) Η κατασκευή τετρασκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Αμουρίου (Χ.Θ. 4+890). Με την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου παρέχεται η σύνδεση της οδού Αμουρίου και κατ΄ επέκταση της οδού Φαρσάλων με την οδό Καραμανλή (μετά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Αμουρίου), η ασφαλής επικοινωνία των εκατέρωθεν της αρτηρίας περιοχών, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αναστροφής στην αρτηρία για την καλύτερη λειτουργία αυτής και των παραπλεύρων.

(δ) Η κατασκευή εκατέρωθεν της οδού παράπλευρων οδών μονής κατεύθυνσης που συμβάλουν στην άνετη, ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και όμορων περιοχών. Οι οδοί του σχεδίου πόλης καθώς και οι εκτός σχεδίου αγροτικές οδοί συνδέονται στις παράπλευρες οδούς, οι οποίες στη συνέχεια συμβάλλουν στην αρτηρία.
Βελτιώνεται έτσι σημαντικά η οδική ασφάλεια αφού οι παράπλευρες οδοί συνδέονται στην αρτηρία μέσω λωρίδων εισόδου και εξόδου (taper), ενώ μέσω των κυκλικών κόμβων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανακατεύθυνση όπως και η δυνατότητα αναστροφής.

(ε) Η κατασκευή οδών ήπιας κυκλοφορίας στις περιοχές διαμόρφωσης των κυκλικών κόμβων για την αποκατάσταση της πρόσβασης των παρόδιων ιδιοκτησιών από την διακοπή του παράπλευρου οδικού δικτύου στα τμήματα αυτά.

(στ) Η δημιουργία ενός δικτύου κίνησης πεζών με την κατασκευή πεζοδρομίων στο σύνολο του έργου, που οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών και την αποφυγή ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών.

(ζ) Στάσεις λεωφορείων, σε εσοχές στην αρτηρία, για την εξυπηρέτηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.
Η αρτηρία έχει σε όλο της το μήκος δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οι κατευθύνσεις είναι διαχωρισμένες με κεντρική νησίδα πρασίνου. Επίσης, στο υπό κατασκευή τμήμα προβλέπεται η κατασκευή των παράπλευρων οδών SR-2Α και SR-3Δ, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Οι παράπλευρες οδοί θα είναι κυρίως μονόδρομοι, με εύρος οδοστρώματος 5,50m (ασφαλτικό), με μία λωρίδα κυκλοφορίας.



Στη διαχωριστική νησίδα μεταξύ αρτηρίας και παράπλευρων οδών θα πραγματοποιηθεί φύτευση σύμφωνα με τη μελέτη πρασίνου. Τέλος, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, περιλαμβάνεται κατά μήκος των παράπλευρων οδών και του σχεδίου πόλεως η κατασκευή πεζοδρομίων πλάτους 2,00m.
Το εν λόγω οδικό τμήμα αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), καθώς συνδέει με τον οδικό άξονα Π.Α.Θ.Ε., την Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης και την ΕΟ Λάρισας Τρικάλων, και συμβάλει στην Οδική Ασφάλεια. 
Η υφιστάμενη οδός παρουσιάζει πολύ υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους (συμβατικά και βαρέα οχήματα) και διέρχεται από κατοικημένη περιοχή της πόλης της Λάρισας.



Ο ιδιαίτερα αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος που παρατηρείται στο εν λόγω οδικό τμήμα σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής σχεδόν σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου οδικού τμήματος, όπως μικρό πλάτος οδού (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση), απουσία διαχωρισμού των αντίθετων κινήσεων και έλλειψη παράπλευρου δικτύου για τον διαχωρισμό των διερχόμενων οχημάτων επί της Π.Ε.Ο και της τοπικής κυκλοφορίας, αλλά και σύνδεσης των ιδιοκτησιών με την οδό, σε συνδυασμό με την ελλιπή οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, τον κακό οδοφωτισμό αλλά και την απουσία πεζοδιαβάσεων, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο από την άποψη της οδικής ασφάλειας. 


Με την κατασκευή του έργου επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και συγκεκριμένα:

(α) με την κατάργηση του σηματοδοτούμενου κόμβου και τη διαμόρφωση - κατασκευή των κυκλικών πλατειών (Roundabout) επιτυγχάνονται, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαμπερείς κινήσεις επί της παλιάς Εθνικής Οδού καθώς και η ασφαλής και άνετη εγκάρσια κίνηση οχημάτων και πεζών και υπάρχει δυνατότητα αναστροφής.
(β) με την βελτίωση ενός Ι/Κ και την κατασκευή δύο νέων επιτυγχάνεται η ασφαλής σύνδεση των συνοικιών με τον Περιφερειακό Δακτύλιο της Λάρισας, αλλά και η αποφόρτιση των υφιστάμενων οδών.
(γ) με την κατασκευή, εκατέρωθεν της οδού, παράπλευρων οδών κατεύθυνσης εξασφαλίζεται η άνετη και ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών. Οι οδοί του σχεδίου πόλης συνδέονται στις παράπλευρες οδούς που στη συνέχεια συμβάλλουν στην αρτηρία και στους κυκλικούς κόμβους.
Βελτιώνεται έτσι σημαντικά η οδική ασφάλεια, αφού οι παράπλευροι οδοί συνδέονται στην αρτηρία μέσω λωρίδων (taper) εισόδου και εξόδου, ενώ μέσω των κυκλικών κόμβων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανακατεύθυνση όπως και η δυνατότητα αναστροφής.
(δ) με την δημιουργία του δικτύου κίνησης πεζών, στο σύνολο του έργου, εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των πεζών, η ανεμπόδιστη κίνησή τους και η αποφυγή περιπορείας ή και ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών. Το δίκτυο πεζών οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας.
(ε) με την κατασκευή στάσεων λεωφορείων επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών και κατ' επέκταση η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
(στ) με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων (ΣΑΟ) στα πεζοδρόμια και την κεντρική νησίδα εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου.




Πηγή: www.kosmoslarissa.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »