Τη δηµιουργία «έξυπνου» Ευρωπαίου αγρότη έχει ως στόχο η προσπάθεια της ολλανδικής εταιρείας FarmHackNL, η οποία έχει βρει αρωγό την Eip-Agri. Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, που επικεντρώνεται στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, µέσω της συνεργασίας αγροτών, ειδικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, επενδυτών και παραγόντων της αγροδιατροφής, έχει απώτερο σκοπό την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδοµένων προκειµένου να ενισχυθεί η καινοτοµία στην αγροτική παραγωγή.
Για το θέµα µίλησε στον ιστότοπο της Eip-Agri ο συνιδρυτής της FarmHackNL, Josien Kapma, τονίζοντας πως «έως τώρα, οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιµοποιούνταν κυρίως για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ τελευταία άρχισαν να χρησιµοποιούνται και για τη δηµιουργία υπεραξίας στα προϊόντα. Αυτός είναι και ο στόχος µας». Σηµειώνει, δε, πως η FarmHackNL «κινητοποιεί δηµιουργικούς ανθρώπους, όπως προγραµµατιστές, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, οι οποίοι χρησιµοποιούν την εµπειρογνωµοσύνη για σχεδιασµό λύσεων σε θέµατα που αφορούν τη γεωργία».
Υποστηρικτής η Eip-Agri
Η Eip-Agri υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια για τη διάδοση της γνώσης, την εκπαίδευση, και τις διασυνδέσεις µεταξύ των συνεργαζόµενων µελών της εταιρείας, που έχουν να κάνουν µε αγρότες και πιθανούς πελάτες, ή εταιρείες µε προγραµµατιστές και επενδυτές. «Εάν υπάρχει έστω και µία πιθανότητα προστιθέµενης αξίας από αυτές τις συνεργασίες, η FarmHackNL θα είναι εκεί να υποστηρίξει τις νέες ιδέες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα», προσθέτει ο συνιδρυτής της εταιρείας.
Στην πράξη
Χαρακτηριστικό παράδειγµα των συνεργασιών της πρωτοβουλίας είναι αυτό του πατατοπαραγωγού Van den Borne, ο οποίος αναζητούσε τρόπους για την απεικόνιση των δεδοµένων του, έτσι ώστε να βελτιώσει τις αποφάσεις σχετικά µε την εκµετάλλευσή του. Μέχρι τότε, τα δεδοµένα από την τεχνολογία της γεωργίας ακριβείας που εφάρµοζε αποθηκεύονταν σε στατικές και δύσχρηστες βάσεις δεδοµένων, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Τη λύση έδωσαν οι διεπιστηµονικές οµάδες της εταιρείας, µε ένα σύστηµα καµερών που ενεργοποιείται από το αντίστοιχο λογισµικό και δίνει στον παραγωγό εικόνα και φωτογραφικό υλικό από σηµεία ενδιαφέροντος στο αγρόκτηµά του.
Future Food Hack
Ακόµα µία λύση ήταν η δηµιουργία της δωρεάν διαδικτυακής εφαρµογής, Future Food Hack που συγκεντρώνει ανοιχτά δεδοµένα των τελευταίων έξι ετών, για την απεικόνιση καλλιεργήσιµων εκτάσεων. Όπως αναφέρει ο Josien Kapma, «στοιχεία για την εναλλαγή καλλιεργειών, τους τύπους των εδαφών, δορυφορικές εικόνες και µέτρα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος υπήρχαν ήδη, αλλά ήταν δυσπρόσιτα και “κρυµµένα”, οπότε οι µεµονωµένοι αγρότες δεν µπορούσαν να έχουν πρόσβαση και να τα χρησιµοποιήσουν. Χάρη στην οπτικοποίηση σε επίπεδο αγροτεµαχίου, τα δεδοµένα χρησιµοποιούνται τώρα µαζικά».
Παγκόσµια κοινότητα
Τέλος, η FarmHackNL υποστηρίζει το FarmHack.org, µια παγκόσµια κοινότητα αγροτών που κατασκευάζουν και τροποποιούν τα δικά τους εργαλεία πληροφορικής και µοιράζονται δεδοµένα στο διαδίκτυο καθώς, όπως τονίζουν, «γινόµαστε καλύτεροι αγρότες όταν δουλεύουµε µαζί».
Πηγη: www.ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου