Επίκαιρο θέμα λίγο ως πολύ στα ΜΜΕ είναι η συνταγματικότητα ή μη νόμων που ψηφίζονται από την ελληνική βουλή.
Αρμόδιο βέβαια δικαστήριο για τη διαδικασία αυτή είναι το συμβούλιο της επικρατείας και ανάλογα της περίπτωσης επεμβαίνουν και οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό με τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών και το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης.
Σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί σωστή λύση στο εν λόγω θέμα ακούστηκαν πολλές νομικές απόψεις μέσω παλινωδιών και τηλεοπτικών συγκρούσεων προς χάριν τηλεθέασης και πρόκλησης του κοινού αισθήματος.
Αδιαμφισβήτητα , η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή είναι το καθ’ ύλη και κατ’ αρμοδιότητα όργανο για την επιβολή κυρώσεων και υπό την επίβλεψή του διανέμονται οι άδειες. Επομένως , είναι πασιφανής η αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες των καναλιών.
Τώρα αφού η διαδικασία είναι συγκεκριμένη γιατί έγινε όλο αυτό, προφανώς σκόπιμα για πολιτικούς λόγους….
Όπως και να έχει το ζητούμενο είναι πως ένας αντισυνταγματικός νόμος είναι ταυτόχρονα και αντίθετος στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
Οι πολίτες δυσπιστούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα αλλά και στη δικαιοσύνη αφού ο συνταγματικός έλεγχος των νόμων είναι κατασταλτικός .Αυτό ενέχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά σημεία.
Στα θετικά συγκαταλέγονται ότι ο νομοθέτης δείχνει αρχικά εμπιστοσύνη και καλή πίστη στο πολιτικό σύστημα και αφού εφαρμοστεί ο νόμος κρίνεται συνταγματικός ή μη. Αλλά ο έλεγχος είναι και παρεμπίπτων αφού με αφορμή συγκεκριμένη υπόθεση κρίνεται και ο νόμος για τη συνταγματικότητά του.
Όμως αφού κριθεί ένας νόμος αντισυνταγματικός από το συμβούλιο της επικρατείας παραδείγματος χάριν, εγείρονται και θέματα κοινωνικά. Δηλαδή έλλειψη εμπιστοσύνης, ανασφάλεια και συνεχείς αντιδικίες.
Τέλος, ο συνταγματικός έλεγχος των νόμων στην Ελλάδα είναι και διάχυτος δηλαδή οποιοδήποτε δικαστήριο μπορεί να κρίνει τη συνταγματικότητά του. Και αυτό έχει τα θετικά σημεία όπως εμπιστοσύνη στους δικαστές αλλά και αρνητικά κατά άλλους όπου μπορεί να δημιουργηθεί κλίκα νομικών που αποφασίζουν σκόπιμα χωρίς να κατέχουν εξειδικευμένη γνώση απαραίτητα!
Η κοινωνία έχει ανάγκη όχι μόνο την ευημερία αλλά και την αίσθηση περί δικαίου!
Επομένως , αντισυνταγματική νομοθεσία ίσον αντικοινωνική νομοθεσία !
Η κοινωνία των πολιτών ίσως να είναι ο σωστότερος και δικαιότερος κριτής είτε απέναντι στην πολιτεία είτε απέναντι στην δικαιοσύνη ανεξάρτητα αν γνωρίζει σε βάθος ή μη τις νομικές διαδικασίες!
Άλλωστε λίγο ως πολύ όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας!
Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθηνών