ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Κοσμοσυρροή και μεγάλο ενδιαφέρον στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στην ημερίδα για την καλλιέργεια ξηρών καρπών

Κοσμοσυρροή και μεγάλο ενδιαφέρον στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στην ημερίδα για την καλλιέργεια ξηρών καρπών


Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει σε τοπικό επίπεδο η σύγχρονη καλλιέργεια των ξηρών καρπών ήταν το πλήθος που συγκεντρώθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, για να παρακολουθήσει τη σχετική ημερίδα.


Την εκδήλωση διοργάνωσε το μόνο στην Ελλάδα, Θεσμοθετημένο και με ISO 9001, Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» HortLab του ΤΕΙ/Θεσσαλίας.


Στην εκδήλωση δόθηκαν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:


«Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια; Μπορούν άραγε οι δενδροκομικές καλλιέργειες των ξηρών καρπών να κάνουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση των «εκτατικών» καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της ηπειρωτικής Ελλάδος; Με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε σήμερα, μπορούν κι αυτές οι δενδροκομικές καλλιέργειες να διαχειριστούν μηχανικά, σαν «εκτατικές» καλλιέργειες”;


Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα θέματα:

  • Το νέο «Υπέρπυκνο Σύστημα Αμυγδαλιάς» με πλήρη Μηχανική Συγκομιδή σε χαμηλά σχήματα και με αποδόσεις ακόμη και 350 κιλά ανά στρέμμα, από το δεύτερο έτος! Περιγραφή των νέων αυτογόνιμων ποικιλιών από το μεγαλύτερο Ισπανικό Κέντρο Ερευνών CITA.
  • Η Καρυδιά με ποικιλίες Καλιφόρνιας. Πως θα προφυλαχτούμε από το ανεξέλεγκτο Φυτωριακό υλικό. Οι νέοι τρόποι εμβολιασμού των δέντρων καρυδιάς και τα σύγχρονα σχήματα διαμόρφωσης για να έχουμε πυκνές φυτεύσεις και αυξημένες παραγωγές.
  • Η Φουντουκιά εμβολιασμένη σε δενδρώδη υποκείμενα για μονόκορμα δέντρα και Μηχανική Συγκομιδή. Οι κυριότερες ποικιλίες.
  • Η Φιστικιά Αιγίνης, για τις πιο άνυδρες περιοχές. Επιλογή μεταξύ των δύο ποικιλιών, της «Νυχάτης» και της «Ποντίκη», όπως και του κατάλληλου ανθεκτικού Υποκειμένου.
  • Τα σύγχρονα «εργαλεία» χρηματοδότησης αυτών των καλλιεργειών, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
  • Πως μπορούμε με τα κατάλληλα σκευάσματα, να επέμβουμε στην ορμονική ισορροπία των δέντρων και να πετύχουμε σταθερές αυξημένες παραγωγές και αντοχή στα διάφορα καιρικά στρες.


Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).


Χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ημερίδα:







Φωτο tsantopoulos

Πηγή: www.larissanet.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια