ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τοπικό δημοψήφισμα θα πρέπει να κρίνει την άδεια καύσης RDF από την ΑΓΕΤ στο Βόλο



Δημοσιεύθηκε 29/03/2017 07:28
Τροποποιήθηκε 07:42

Τοπικό δημοψήφισμα θα πρέπει να κρίνει την άδεια καύσης RDF από την ΑΓΕΤ


Ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει η άδεια καύσης από την ΑΓΕΤ



Στη πιο δημοκρατική ίσως επιλογή, αυτή του τοπικού δημοψηφίσματος, θα πρέπει ίσως να στραφούν οι αρμόδιοι παράγοντες, ώστε να αποφασίσει η τοπική κοινωνία, εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της καύσης του υλικού rdf από την ΑΓΕΤ, μιας που και ο πληθυσμός της πόλης, θα είναι αυτός που θα υποστεί την όποια συνέπεια (αρνητική, εάν ισχύει ο φόβος της περιβαλλοντικής μόλυνσης ή θετική εάν το εργοστάσιο γίνει ανταγωνιστικό, διατηρώντας αλλά και δημιουργώντας θέσεις εργασίας και τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους).


Η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και το «Ράδιο –Ένα 102,5», διαπιστώνοντας ότι οι απόψεις παραμένουν αντικρουόμενες έστω και εάν υπερτερούν εκ πρώτης όψεως οι φωνές αντίδρασης, προτείνει μέσα από διάλογο που έχει αναπτύξει με τους συμπολίτες, να αποφασιστεί ένα τοπικό δημοψήφισμα, το οποίο και θα κρίνει την όποια απόφαση αφορά στην καύση RDF, ισχυροποιώντας έτσι την κοινωνική δικαιοσύνη που οφείλουμε να αποδεχόμαστε για τόσο σοβαρά ζητήματα.


Οι απόψεις
Ενάντια στη συμφωνία, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και στελεχών της ΑΓΕΤ, για καύση RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Βόλου για παραγωγή ενέργειας τάσσονται οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Μιτζικός, Αποστόλης Νάνος και Κώστας Γαργάλας, σε αντίθεση με την περιφερειακή σύμβουλο Τζούλια Τσαλίκη, που μίλησαν χθες, στο «Ράδιο-Ένα».
Η Τζούλια Τσαλίκη δήλωσε ότι η απόφαση καύσης απορριμμάτων για την ΑΓΕΤ εγκρίθηκε από τον Περιφέρεια το 2014, που όμως εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους. Ο Μιχ. Μιτζικός δήλωσε κάθετα αντίθετος με την καύση RDF όπως και στην προσέγγιση που έγινε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και της τσιμεντοβιομηχανίας. Ο Απ. Νάνος είπε ότι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ θα επιφέρει βλάβες στο λαό του Βόλου και της Αγριάς και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια με κάθε τρόπο, να υλοποιηθεί το σχέδιο της βιομηχανίας για μεγαλύτερη κερδοφορία. Ο Κώστας Γαργάλας δήλωσε ότι η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για το Βόλο» εξετάζει τα πάντα υπό τη λογική της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των πολιτών και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να …αγοράσει σπίτι δίπλα στην ΑΓΕΤ, τονίζοντας ότι τότε θα έβλεπε ποια θα ήταν η τοποθέτησή του…



«Το 2014 η απόφαση των υλικών καύσης»

Η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Τζούλια Τσαλίκη δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια και υπεύθυνη για δύο σημαντικά πράγματα που αφορούν την τήρηση περιβαλλοντικών όρων κάθε εγκατάστασης. Το ένα είναι η αρμοδιότητα που έχει από τον Καλλικράτη να κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους μέσω των κλιμακίων ελέγχου περιβάλλοντος, που μπορούν να κληθούν και εκπρόσωποι των οικείων Δήμων, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η Περιφέρεια δίνει την άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης, που προϋποθέτει έλεγχο περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

«Το να βγαίνει η κ. Κολυνδρίνη και να λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο και υποκριτικό», δήλωσε η Τζούλια Τσαλίκη, που τόνισε ότι όταν ήρθαν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΑΓΕΤ το 2014 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης τον καταψήφισε. «Τώρα έρχεται η ίδια η κυβέρνηση και λέει ότι η απόφαση του 2014 είναι σωστή. Ό,τι επιτρέπεται και ό,τι δεν επιτρέπεται να καίει η ΑΓΕΤ, περιλαμβάνεται στην απόφαση του 2014 και στην τροποποίηση του 2015 που η τωρινή κυβέρνηση δέχτηκε και έβαλε πέντε νέα υλικά», ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης.


«Δεν αναφέρεται η λέξη RDF»

Η ίδια εξήγησε ότι η τελευταία απόφαση του 2017 αφορά μόνο τη μεταφορά των προς καύση υλικών στο λιμάνι, ενώ στις προηγούμενες αποφάσεις δεν αναφέρεται η λέξη RDF που είναι γενικός όρος, αλλά συγκεκριμένα υλικά με κωδικούς, που είναι γραμμένα στον Ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων.
Σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο το πολιτικό μήνυμα της ιστορίας αυτής είναι ότι η υποκρισία και ο λαϊκισμός, έχουν κοντά πόδια και είναι σε βάρος των πολιτών και τόνισε ότι πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να εξετάσουμε πως το εργοστάσιο θα εκπέμπει λιγότερους ρύπους.
Η ίδια είπε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έπρεπε να κάνει περιβαλλοντικούς ελέγχους εδώ και τρία χρόνια, διότι η απόφαση λέει ότι τα όρια για κάθε ρύπο είναι συγκεκριμένα και η Περιφέρεια έπρεπε να έχει τα αποτελέσματα των ελέγχων την τριετία. Επίσης τόνισε ότι ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει και το υπουργείο και ζήτησε να γίνεται μόνιμη δημοσιοποίηση των ελέγχων που γίνονται.
«Αν το κράτος (η Περιφέρεια και το υπουργείο κατά δεύτερο λόγο) κάνει τη δουλειά του δεν θα υπάρχει θέμα ανησυχίας», δήλωσε η κ. Τσαλίκη που πρόσθεσε ότι οι φωνές και ο πανικός δεν οδηγούν κάπου παρά μόνο σε διαφωνίες επικοινωνιακού χαρακτήρα.


Προέχει η υγεία των πολιτών
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Μιτζικός ζήτησε να εξεταστεί αν συντρέχουν οι όροι για να δοθεί άδεια με βάση τους νόμους και την περιβαλλοντική Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Όπως είπε, η παράταξή του είναι κάθετα αντίθετη στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ που βρίσκεται μέσα στην πόλη, ενώ δήλωσε κάθετος και στην προσέγγιση που έγινε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και της τσιμεντοβιομηχανίας.
Όπως ανέφερε δεν είναι δυνατόν να δίνει αρχικά άδεια και εκ των υστέρων, μετά την καθολική αντίδραση, να καλεί την εταιρία και να της κάνει συστάσεις για τα μάτια του κόσμου. «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται και δεν θα γινόταν σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο Μιχ. Μιτζικός, που εκτίμησε ότι κατά παρέκκλιση δόθηκε η άδεια περιβαλλοντικών όρων σε μια επιβαρυμένη ήδη πόλη.
Ο ίδιος είπε ότι το φυσικό αέριο είναι το ιδανικότερο καύσιμο και με την πολιτική αυτή απόφαση, θα επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα από έκλυση επικίνδυνων αερίων και με ρύπους που δεν μπορούμε να μετρήσουμε.
Σύμφωνα με τον Μιχ. Μιτζικό, οι επιπτώσεις από ανάλογες καύσεις σε άλλες χώρες, τώρα θ’ αρχίσουν να βγαίνουν και ο ίδιος είπε ότι είναι ξεκάθαρα αντίθετος και δεν παίρνει το ρίσκο για τους πολίτες που εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς προέχει η υγεία τους.



Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της ΑΓΕΤ
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Νάνος δήλωσε ότι δεν τον καλύπτουν όσα προέκυψαν στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού με την ΑΓΕΤ και πρόσθεσε ότι όποιος έλεγχος και να γίνει δεν καλύπτονται όλοι οι ρύποι, καθώς υπάρχουν μετρήσεις, όπως τα διοξείδια του φουρανίου, που δεν μπορούν να μετρηθούν και είναι καθαρά καρκινογόνα αέρια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ θα επιφέρει βλάβες στο λαό του Βόλου και της Αγριάς και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια με κάθε τρόπο, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, με την ανοχή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, να υλοποιηθεί το σχέδιο της βιομηχανίας για μεγαλύτερη κερδοφορία.
Ο Απ. Νάνος κατήγγειλε ότι κανείς δεν υπολογίζει τις βλάβες στην υγεία των πολιτών και με πρόσχημα ότι θα γίνονται μετρήσεις και ο κατάλληλος εξοπλισμός, θέλουν αν μετριάσουν τις αντιδράσεις αν και κανένας δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ έκανε λόγο για ανάγκη ξεσηκωμού του λαού, για να μην περάσουν και να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια της ΑΓΕΤ με την ανοχή των κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμος Βόλου.


«Κυβίστηση η στάση του Δ. Βόλου»

Ο Αποστόλης Νάνος χαρακτήρισε τη στάση της Δημοτικής Αρχής Βόλου και του σε αργία δημάρχου Αχ. Μπέου κυβίστηση, διότι προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ότι δήθεν αγωνίζεται, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε το παν, κατέκρινε όσους είχαν αντίθετη άποψη στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και με μια μηνυτήρια αναφορά νομίζει ότι θα εξιλεωθεί.
Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι δυνατόν ένας Πρωτοδίκης να απορρίψει την υπογραφή του υπουργού που νομιμοποιεί την καύση των σκουπιδιών στην πόλη του Βόλου και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για πολιτικό τέχνασμα ώστε να κοροϊδέψει τη λαό, τη στιγμή που προσπαθούσε να γίνει μάνατζερ προώθησης του RDF από τον ΧΥΤΑ προς την ΑΓΕΤ.
Για τη στάση της Περιφέρειας που εμφανίζεται αρνητική στην καύση του RDF ο Απ. Νάνος είπε ότι αναγκάστηκε σε κυβίστηση κάτω από την αντίδραση που υπήρχε, γιατί δεν έκανε το παραμικρό για να μην υπογραφούν οι περιβαλλοντικές μελέτες.
Η παράταξη της ΛΑΣ ανέφερε δεν θέλει να κλείσει σε καμία περίπτωση το εργοστάσιο, αλλά τα εργοστάσια να λειτουργούν και να δίνουν θέσεις δουλειάς σε όλους, αλλά να προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών.


Πλήρης αντίθεση με το υπουργείο

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Δημοτικής Κίνησης «Μαζί για το Βόλο» Κώστας Γαργάλας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά τη συνάντηση με την ΑΓΕΤ.
Όπως είπε η Δημοτική Κίνηση έχει ταχθεί ενάντια στην καύση με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι αδιευκρίνιστη και ανεξέλεγκτη η κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε σχέση με την καύση απορριμμάτων που δεν έχουν σταθερή ποιότητα.
Σύμφωνα με τον Κ. Γαργάλα, ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του και ο κ. Φάμελλος είναι υπουργός σε μια κυβέρνηση που δρομολογεί τις δικές της ανάγκες και πολιτικές. «Εμείς είμαστε μια αυτόνομη ανεξάρτητη κίνηση που εξετάζει τα πάντα υπό τη λογική της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των πολιτών», δήλωσε και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να αγοράσει σπίτι δίπλα στην ΑΓΕΤ, τονίζοντας ότι τότε θα έβλεπε ποια θα ήταν η τοποθέτησή του.



«Θέατρο και κωλοτούμπες της δημοτικής αρχής»

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για θέατρο και για κωλοτούμπες από το RDF στο SRF, στο θέμα του εργοστασίου στον ΧΥΤΑ, στην κατάθεση μήνυσης κατά της ΑΓΕΤ και δήλωσε ότι όλα αυτά καθιστούν μια πόλη αφερέγγυα.
Σύμφωνα με τον Κ. Γαργάλα είναι συνειδητή επιλογή της Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα, να δημιουργεί ένα τέτοιο κλίμα, που κανένας να μην μπορεί να βγάλει άκρη, θέλει να μπερδέψει τον πολίτη και η ύπαρξή της στηρίζεται μόνο και μόνο στη μη ενημέρωση των δημοτών.
Τέλος, ανέφερε ότι το κράτος δεν είναι φερέγγυο σ’ αυτό το ζήτημα και διερωτήθηκε πόσοι έλεγχοι έγιναν στην ΑΓΕΤ από της 3 Ιανουαρίου που έγινε γνωστό το θέμα.
































Πηγή: www.magnesianews.gr




















































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια