Μετά το οριστικό λουκέτο που μπήκε στην "αμαρτωλή" ΑΕΠΙ τον Μάιο από το Υπουργείο Πολιτισμού εν μέσω σκανδάλων που είδαν το φως της δημοσιότητας για οικονομική κακοδιαχείριση και μετά την δημιουργία από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και τον κρατικό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τον Ιούνιο με διαφανείς διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά ξεκίνησε τον διαχειριστικό έλεγχο στον έτερο ΟΣΔ, την ονομαζόμενη "Αυτοδιαχείριση", μετά από πληθώρα καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας της.
Σε σχετικό άρθρο του σήμερα το «Έθνος» γράφει...
∆ιαχειριστικός έλεγχος στην «Αυτοδιαχείριση»
Oµάδα ορκωτών λογιστών αναµένεται να ξεσκονίσει τα οικονοµικά της «Αυτοδιαχείρισης» (Autodia)
Άπλετο φως στον σκοτεινό και ταλαιπωρηµένο επί δεκαετίες χώρο των πνευµατικών δικαιωµάτων σκοπεύει να ρίξει η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού. Μετά το σπάσιµο του αποστήµατος της Ανώνυµης Εταιρείας Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), η διοίκηση της οποίας είχε στήσει ένα… πάρτι οικονοµικών ατασθαλιών στις πλάτες των δηµιουργών, η Μυρσίνη Ζορµπά, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους», διέταξε οικονοµικό έλεγχο και στην «Αυτοδιαχείριση» (Autodia), τον δεύτερο µεγάλο οργανισµό συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 2003.
Μέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα, λοιπόν, οµάδα ορκωτών λογιστών αναµένεται να ξεσκονίσει τα οικονοµικά του Οργανισµού, προκειµένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οικονοµικές και διαχειριστικές ατασθαλίες, οι οποίες παραβιάζουν τους νόµους που ισχύουν για τα πνευµατικά δικαιώµατα. Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πηγές, ο διαχειριστικός έλεγχος διατάχθηκε ύστερα από σοβαρές καταγγελίες όχι ενός, ούτε δύο, αλλά πέντε µελών της «Αυτοδιαχείρισης», που κάνουν λόγο για σειρά παραβιάσεων, οι οποίες αφορούν σε συµβάσεις, παράνοµες αµοιβές, υπέρογκες προµήθειες και έλλειψη διαφάνειας στα οικονοµικά στοιχεία της.
Ανάµεσα στις καταγγελίες που έχουν γίνει και θα ελεγχθούν από την εταιρεία, η οποία θα αναλάβει σύντοµα τον διαχειριστικό έλεγχο του Οργανισµού, συµπεριλαµβάνονται και αυτές που σχετίζονται µε προµήθειες-διαχειριστικά έξοδα που άγγιξαν το 80% και παράνοµες κρατήσεις ύψους περί του 65% για το έτος 2016, αλλά και µε την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυηµένης ετήσιας αµοιβής (συµβάσεις minimum guarantee) σε συγκεκριµένους δηµιουργούς -ανάµεσά τους και µέλη παλαιότερων ∆Σ-, οι οποίες βαφτίζονταν «προκαταβολές», ενώ την ίδια στιγµή σε άλλους οφείλονταν διανοµές ετών!
Παράλληλα, καταγγέλλεται η µη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης για τον έλεγχο και την έγκριση των οικονοµικών καταστάσεων του 2017, µε τη συνακόλουθη δηµοσίευσή τους, η επί σειρά ετών απουσία έκδοσης εκκαθαρίσεων πνευµατικών δικαιωµάτων αλλά και η εµφάνιση κερδών στους ισολογισµούς της παρότι πρόκειται για µη κερδοσκοπική εταιρεία.
Ωστόσο, οφείλουµε να αναφέρουµε ότι η απόφαση για τον συγκεκριµένο διαχειριστικό έλεγχο ήρθε µε αρκετή καθυστέρηση, καθώς οι καταγγελίες δεν είναι καινούργιες. Κάποιοι δηµιουργοί, µεταξύ των οποίων και ο µουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης, είχαν προσφύγει εδώ και µήνες στον αρµόδιο Οργανισµό Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ζητώντας να ελεγχθεί η «Αυτοδιαχείριση». Αναφερόµενη στη µεγάλη αυτή καθυστέρηση, η τέως διευθύντρια του ΟΠΙ, Ειρήνη Σταµατούδη, είχε ισχυριστεί ότι ο Οργανισµός δεν είναι αρµόδιος να εξετάσει τις περισσότερες από τις καταγγελίες, κάτι που δεν ισχύει, καθώς ήταν ο ίδιος Οργανισµός που διαχειρίστηκε τις καταγγελίες εναντίον της ΑΕΠΙ.
Πηγή: https://www.ethnos.gr
[ads-post]
Ξεκαθάρισμα από τον ΟΠΙ και για την ΠΑΣΚΕΔΙ
Με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.) ο κρατικός Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), με ανακοίνωσή του, κάνει μία ύστατη προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο διευκρινίζοντας τι ισχύει βάση νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα βάση του γεγονότος πως λόγο της ανομίας που υπήρξε το τελευταίο διάστημα πολλές "εταιρείες" προσπαθούν να παραπλανήσουν τους επαγγελματίες - χρήστες μουσικών έργων ώστε να τους αποσπάσουν χρήματα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η γνωστή στους επιχειρηματίες ΠΑΣΚΕΔΙ, η οποία υπόσχεται την χρήση μουσικής σε καταστήματα χωρίς την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο ΟΠΙ με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΚΕΔΙ
Σας ενημερώνουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν μουσική στο κατάστημά τους αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομητικές υπηρεσίες του ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών και Διασκέδασης) οφείλουν να καταβάλλουν αμοιβή για τη χρήση μουσικής στο κατάστημά τους και στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης GEA.Όσοι χρησιμοποιούν στο κατάστημά τους ραδιόφωνο και τηλεόραση οφείλουν να καταβάλλουν αμοιβή στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης GEA, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, καθώς και στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση των δικαιωμάτων των πρώην μελών της ΑΕΠΙ, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τελευταίας. Συνεπώς το ότι είναι συνδρομητές της υπηρεσίας του ΠΑΣΚΕΔΙ δεν τους απαλλάσσει από την καταβολή δικαιωμάτων στους ως άνω οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν στο κατάστημά τους μουσική επιπλέον αυτής των συνδρομητικών υπηρεσιών του ΠΑΣΚΕΔΙ. Σας υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπονται για τους χρήστες μουσικής τόσο αστικές όσο και ποινικές κυρώσεις https://www.opi.gr/index.php
Τι γίνεται σε Λάρισα και Θεσσαλία
Όσον αφορά την αγορά της Λάρισας και της Θεσσαλίας εμφανίζονται διάφοροι, οι οποίοι προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την άγνοια των καταστηματαρχών και επαγγελματιών που οφείλουν να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα για την μουσική που χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους, μη αναφέροντας επ' ακριβώς από ποια εταιρεία ή οργανισμό είναι. Οι περισσότεροι με ψέματα προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από τους επιχειρηματίες λέγοντας πως είναι από το Υπουργείο Πολιτισμού ή αναφέροντας αυθαίρετα πως εκπροσωπούν το μουσικό ρεπερτόριο που παίζει το κατάστημα.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Η αρμόδια αρχή έκδοσης Άδειας Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής στα καταστήματα είναι η ΕΥΕΔ του Υπουργείου Πολιτισμού και οι μόνοι αρμόδιοι για την ενημέρωση των επιχειρηματιών είναι οι συνεργάτες της, οι οποίοι οφείλουν να επιδεικνύουν την σχετική επίσημη ταυτότητα του Υπουργείου, καθώς είναι και επίσημα οι αρμόδιοι για τους σχετικούς ελέγχους με σύμπραξη της αστυνομικής αρχής.
Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων ΕΥΕΔ ιδρύθηκε και λειτουργεί με βάση την υπ΄αριθμ. 262844/18408/13772/689/04.06.2018 (ΦΕΚ Β΄ 2085/07.06.2018) υπουργική απόφαση και έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των πνευματικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ΑΕΠΙ ΑΕ, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε με την υπ΄αριθμ. 224747/4952/15.05.2018 (ΦΕΚ Β΄ 1767/17.5.2018) υπουργική απόφαση.
Η ΕΥΕΔ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, με χρονική διάρκεια έως δύο έτη.
Σκοπός της ΕΥΕΔ είναι
- να δημιουργήσει και να διασφαλίσει άμεσα συνθήκες ομαλής αδειοδότησης και είσπραξης δικαιωμάτων, ώστε να καταστεί δυνατό σε εύλογο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί διανομή δικαιωμάτων προς τους δικαιούχους,
- να δημιουργηθεί ένας νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μέσα από ένα υγιές περιβάλλον συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις της σύγχρονης συλλογικής διαχείρισης.
Διοίκηση
Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ, είναι αυτοτελής υπηρεσία του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Εποπτικές αρμοδιότητες ασκεί στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η ΕΥΕΔ εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου, εκτός από μικρό αριθμό πνευματικών δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων και εκατομμύρια ξένα μουσικά έργα μέσω συμβάσεων αμοιβαίας εκπροσώπησης με ομόλογες εταιρίες του εξωτερικού και των κορυφαίων πολυεθνικών εκδοτών μουσικής Warner Chappel Music Publishing και Universal Music Publishing.
Η ΕΥΕΔ παρέχει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους φορείς, που επιθυμούν να μεταδώσουν μουσική στο χώρο τους, να χρησιμοποιούν χωρίς περιορισμό μουσική και τραγούδια από το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριό της.
Μια κοινή στέγη για τη δίκαιη, αναλογική, με διαφάνεια, διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ, αδειοδοτεί:
- την πλειοψηφία του Ελληνικού ρεπερτορίου
- εκατομμύρια έργα ξένων δημιουργών μέσω των συμβάσεων αμοιβαιότητας που έχει με ξένους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, όπως επίσης και
- το 100% του ανατιθέμενου αμερικανικού ρεπερτορίου για την περιοχή της Ελλάδας για λογαριασμό των έργων που εκπροσωπούν εκδοτικά οι δύο πολυεθνικοί εκδότες μουσικής Universal Music Publishing και Warner/Chappell Music Hellas και είναι γραμμένα από συνθέτες και στιχουργούς μέλη των αμερικανικών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.
- Εντελώς ενδεικτικά εκπροσωπούμενοι δημιουργοί αμερικανικού ρεπερτορίου επί του παρόντος είναι η Ariana Grande, οι Beach Boys, ο Elvis Costello, o Eminem, ο Justin Timberlake, η Mariah Carey, o Neil Diamond, οι R.E.M, η Selena Gomez αλλά και ο Aloe Blacc, η Beyoncé, ο Jay Z, o James Brown, η Katy Perry, ο Kendrick Lamar, οι LED ZEPPELIN, οι RAMONES, η Rihanna και χιλιάδες ακόμα ξένοι δημιουργοί.
Για την Θεσσαλία αρμόδιοι συνεργάτες της ΕΥΕΔ του Υπουργείου Πολιτισμού είναι:
ΛΑΡΙΣΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΠΙΕΡΙΑ-ΣΕΡΡΕΣ
Παπαδόπουλος Νίκος - Καρακιόλη Μαρία
Χρυσοχόου 69 - Λάρισα
τηλ. 6936097785
e-mail. papad.kara.pp@eyed.gr
ΤΡΙΚΑΛΑ
Παπαδόπουλος Βαγγέλης
τηλ. 6936097783
e-mail. v.papadopoulos.pp@eyed.gr
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κεφαλά Αμαλία
τηλ. 6936097784
e-mail. a.kefala.pp@eyed.gr
Γράφει για την larisacitynews.GR
Pavlos Nikolaou
Pavlos Nikolaou
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου